Upptäck Tjeckiens viner och största vindistrikt
Lästid: 7 minuter
Var finns vinerna från Tjeckien på hyllorna, när landet visar upp böljande frodiga vingårdar och har en mångårig vinhistoria? Jag reser till ett oupptäckt land som tar emot med såväl välputsade arkitektoniska vinerier som små experimenterande vinmakare. När jag åker hem bär jag en t-shirt med bokstäverna FRNKVK.
Det är slående att endast en timme från Wien kan jag vara i ett helt annat vinland, med egen kultur och vinhistoria. Jag tar mig till sydöstra Tjeckien och landets största vindistrikt Moravien (Mähren) med 17 241 hektar vinodling på samma breddgrad som Alsace. Här i underdistriktet Mikuluvská formar Pavlovberget en topp med sluttningar klädda i vinrankor. Det är väldigt vackert.
I centrum av vingårdarna
Från Mikulov har du nära till vingårdarna och staden är även ett populärt turistmål för sin arkitektur, med små stenhus i olika färger som radar upp sig som en leksaksvärld av gulliga caféer och konstutställningar. Här kan du vandra upp till slottet Zámek Mikulov och se ut över gränsen mot Österrike, så som invånarna gjorde när järnridån fick landet att stå stilla. Så även vinodlingen. Under kommuniststyret fick du inte tjäna pengar på din mark utan endast producera för eget bruk. Trots det är vinhistorien lång. Tjeckien hade sina guldår på 1500-1700 talet och redan under 1800-talet formades de första ursprungsbeteckningarna. Efter andra världskriget när tyskarna slängdes ut försvann mycket kunskap, men från 1995 har det pågått en vinrevolution och det satsas på såväl export som vinturism.
Ung vinmakning och terroirfokus
Byn Pavlov är ett givet besök med sina 600 invånare där floden Thaya mynnar ut i en stor konstgjord damm med UNESCO-skyddade omgivningar. Längs gatorna ligger små karakteristiska vitkalkade stenkällare för byns vinproduktion som präglas av småskalig vinodling med terroirfokus. Här träffar vi vinmakaren Dominika Černohorská från Pléner winery som är en av grundarna till Young Wine Makers of Czech Republic och har tio hektar vingård utspridda på olika lägen.
– Jag gillar inte ordet naturvin, men mina viner är ofiltrerade, jag använder vildjäst, gör allt för hand och använder bara lite sulfit om det behövs. Det är den enda handpåläggning vi gör, säger Dominika.
En annan handpåläggning är att blanda årgångar, något som jag stöter på vid flera vingårdar. När jäsningen av Dominikas welschriesling avtog av sig själv år 2022 och hon fick oönskat restsocker i vinerna väntade hon till nästa skörd och startade en andra jäsning med hjälp av skalen från 2023. Resultatet är en komplex och vibrerade cuvée med påtaglig tanninstruktur, gyllene gul färg och en balanserad volatilitet.
– Vinerna är ungefär samma varje år med små skillnader. Jag älskar färgen som varje årgång och varje skörd ger. Du måste vara väldigt försiktig och du måste ha tillit till juicen, druvorna och även till dig själv, säger hon.
Landets unika druva
Det är tydligt under resan att Tjeckien söker sin egen identitet. Överallt serveras druvan palava som är en korsning mellan muller-thurgau och roter traminer och ger fylliga, nästan överväldigande aromatiska viner. Dominika är bara en av flera vinmakare som vill att landet satsar på druvan.
– Det är den mest typiska varieteten för vårt område och vi är väldigt stolta över att ha en druva som är signifikant för vår region. Relationen mellan vår terroir, jordmån och denna druva är fantastisk, menar Dominika.
Vinturism och arkitektur
Många vingårdar är gjorda för att ta emot vinturister. Gardau är inhyst i en futuristisk byggnad som smälter in bland vinrankorna på Žďánice-kullarna och erbjuder såväl lyxigt boende som vacker restaurang med slående vy, samt eleganta ekfatslagrade viner på riesling från sex olika kloner. En fantastisk upplevelse bara för vyn och en provning.
På vineriet Thaya som har 105 hektar vingård föreställer etiketterna djur som går att finna i nationalparken som kantar vingårdarna och även här kan du bo och äta i den stilrena restaurangen som serverar klassiska tjeckiska rätter som anka och dumplings på bröd. Här får vi bland annat ett krispigt mousserande chardonnay som ger hatten av med sin friska syra som resultat av kalla vindar från norr och floden som går genom vingården.
Kungen av frankovka
Trots att 71,6 procent av Tjeckiens viner är vita finns de som helhjärtat satsar på de röda. Jan Stávek kallas kungen av frankovka (blaufränkisch, kekfrankos), är utsedd till årets vinmakare och ger oss ett minnesvärt besök i sin biodynamiska vingård. Här får vi en provning med vita viner, mousserande, rosé och röda – alla på den spänstiga blå druvan. Och det är hans ”Noble Uniq” som enbart görs i 300 flaskor från en vingård planterad 1947 som får mig att åka hem med en t-shirt med bokstäverna FRNKVKA (frankovka). Vilket snyggt vin!
– Det skulle vara bra att ha frankovka som vår tjeckiska druva. Det är kanske den bästa härifrån och den mest planterade, säger Jan.
Vi får väl se vilken som blir landets druva. Men det är tydligt att Tjeckien satsar och jag hoppas se mer av såväl deras krispiga riesling, fylliga pinot blanc, blommiga palava och kaxiga frankovka på hyllorna.
Tjeckiens 100 bästa viner
Wine Salon är en permanent utställning av Tjeckiens 100 bästa viner, beläget i källaren på det vackra slottet Valtice, dit du köper en biljett, får ett glas i hand och kan gå och fritt prova alla viner. Varje vin visas upp med en karta och en beskrivning av produktionen bakom. Otroligt välordnat och givande för en överskådlig bild av landets stil, historia och områden, innan du själv beger dig ut på landsbygden. Varje år bedöms vinerna som presenteras i källaren i en tävling och i år har det resulterat i viner från 54 hus, på 25 olika druvor där riesling, chardonnay, welschriesling and pinot blanc samt grüner veltliner ligger i topp bland de gröna.
Vintips
Fabig Soul Sekt Extra Brut 2020
- art nr 73640
- 750 ml
- 12%
- 397 kr
Den unga Roman Fabig sätter allt fokus på ren och rak sauvignon blanc från sina sex hektar i södra Moravien. Här är ett krämigt och fylligt mousserande vin med fina små bubblor som har tydliga jästiga och brödiga toner efter tre år på jästfällningen. Pigg citrus, doft av svartvinbärsblad och en nötighet i balans.
Stavek Rosé Bocky 2021
- art nr 51873
- 750 ml
- 13%
- 304 kr
En absolut favoritproducent från den tjeckiska landsbygden är Jan Stávek och hans breda repertoar av högkvalitativ frankovka (blaufränkisch) i alla färger. Jan gör bland annat mycket bra rosé och Rosé Bocky på druvor från gamla vingårdar har kraft och kryddighet där den röda fylliga frukten rundas av med en mjuk hint av ek, som viskar att du kan lagra mig i tio år.
Plener Cuvée Tri 2020
- art nr 58588
- 750 ml
- 13%
- 340 kr
Från en fritt tänkande vinmakare som utstrålar lika mycket yvighet som lugn kommer detta vin av chardonnay och pinot blanc som fått sitt namn på grund av att det lagras i tre olika typer av kärl. En del i ett äggformat ekfat, en del i rostfria ståltankar och den sista i ett stort ekfat. Färgen är gul, juicen ofiltrerad och på paletten bjuds du på frukt, päron, citrus och en läskande syrlighet.
OBS! Artikeln publicerades i Wine Table Magasin Nr 12, som utkom september 2024.