Trädgårdssalongen – Rabarberdrömmar!
Lästid: 3 minuter
Nu är hög tid för rabarber - en av vårens första godsaker. Sockerkaka, rabarbersirap och en läskande cocktail. Här bjuder vi rabarbertankar och det godaste därtill.
Rabarbern är en av de första växterna som vaknar i trädgården om våren. Från en dag till en annan kikar små knallrosa stubbar fram. Snabbt växer de sedan och vi kan skörda syrligt krispiga stjälkar som smakar barndom, sommarregn, myggbett och vårkalas.
En lång historia har den och länge använde vi rabarbern som medicinalväxt. Här hemma åkte den med i matlagningen från och med mitten av 1800 – talet. Även bladen inmundigades, vilket knappast är något att rekommendera på grund av dess höga halt av oxalsyra.
Rabarbern är hyfsat lätt att odla och det kanske är därför få anstränger sig för att sköta om den. Vi skördar glatt ett par stjälkar och så får det vara nog så. Men, det krävs ganska så lite för att bli kompis med sin rabarber och få den att belöna dig rikligt under många år.
De flesta jordar fungerar, men en väldränerad är att föredra. Jag gödslar på våren, med komposterat gödsel från våra höns, men all typ av stallgödsel funkar fint. Täck gärna marken omkring rabarbern med gräsklipp, det ger extra näring och så behålls fukten bättre, så du slipper tänka lika mycket på vattning.
Mina rabarber planterade jag förra året. Det var då inte läge att skörda något, utan jag lät plantorna etablera sig. I år skördar jag försiktigt, för att nästa år räkna med en riktig rabarberfest!
Så i år blir det tyvärr ingen direkt rabarberfrossa, men tillräckligt för att göra det allra godaste. Strössla rabarber över en citronig sockerkaka och en rabarbersirap som går att använda i oändlighet– till sockerkakan, till pannkakorna, i drinken eller ringla över den hemvevade vaniljglassen. Här bjuder jag tre vårligt romantiska recept på denna sötsyrliga goding.
Citronig sockerkaka med rabarbertopp!
Ingredienser
Bra ekologiska råvaror ger godast kaka och använd gärna ägg från glada höns!
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 dl mjölk
50 g smör
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Två nypor salt
1 citron
Rabarber (jag hade 2 dl)
Smör till formen
Florsocker att pudra över
Så gör du
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och strösocker tills det hela blivit läckert fluffigt.
Smält smör, häll i mjölk och vänd ner i de fluffiga äggen.
Blanda mjöl med bakpulver och vänd ner i smeten.
Riv i citronskalet och pressa i halva citronen.
Häll upp i en stilig form.
Strössla över hackad rabarber.
Grädda kakan mitt i ugnen. Det går inte att säga exakt hur länge, min var inte klar förrän efter 40 minuter men det kan också räcka med 30. Känn efter så att kakan inte är kladdig – då är den klar!
Sista touchen är ett puder av florsocker.
Servera med lättvispad grädde och njut!
Rabarbersirap
Ingredienser
3 dl finhackad rabarber
2 dl socker
2 dl vatten
Så gör du
Koka rabarber, socker och vatten i omkring 5 minuter. Låt vila i 10 minuter och sila. Häll på vacker flaska. Rarbarberresterna kan du sedan njuta av på morgonyoghurten.
Rabarbercocktail
Ingredienser
6 cl gin
3 cl rabarbersirap
2 cl citronsaft
Sodavatten
Så gör du
Skaka gin, rabarber och citron. Häll över krossad is och toppa med sodavatten.
Och – denna kan såklart även serveras utan gin. Smaka upp med aningen mer rabarbersirap och sodavatten.
Sippa barfota, i trädgården!