Trädgårdssalongen – virke till sommarens drinkar!
Lästid: 1 minut
Bedövande vackert. Syrenens sockrigt söta blommor. Nyponrosens nypande rosa blick och de ljust gröna granskotten. Så mycket växer vilt och vackert och precis bara just nu. Dags att kapsla in hela härligheten och då inte bara genom minnet utan även rent verkligt. Plocka granskott, syrener och nyponros och gör tre godsaker som får bli virke till sommarens drinkar!
Puttrat
Plocka 4 dl av de små söta blommorna från syrenens kvist. Det är lite pilligt men doftar ljuvligt! Skölj dem medan du värmer 3 dl vatten med 3 dl socker. Rör om tills sockret smält. I med blommorna och låt puttra i 10 minuter. Min sirap blev ljusgrön, ett tips för att få till en häftig lila färg är att lägga i ett blåbär. Sila när det kokat klart och häll upp på ren glasflaska. Det här blir ljuvligt till såväl vaniljglassen och saften som till midsommaraftonens cocktail.
Sockrat
Plocka de späda granskotten som lyser gröna precis just nu i många delar av landet. Vi gör en sirap! Ta hälften granskott och hälften socker (jag ville göra en ganska stor sats så tog 1 liter av varje) Skölj granskotten noggrant och låt torka. Varva sedan granskott och ekologiskt socker / råsocker i en burk och ställ i soligt fönster. Efter omkring tre veckor har du en färdig sirap. Sila av och förvara i en burk med lock. Sirapen håller sig i minst ett år och går att använda till mycket – här planeras det bland annat för en skogig GT.
Torkat
Alla sorters rosor går såklart bra. Plocka försiktigt av kronbladen. Skölj och lägg ut på en plåt. In i ugnen och låt det stå i omkring 2 timmar på 50 grader. Lägg rosenbladen i en ren, torr och tätslutande burk och förvara gärna mörkt.