Färgstarka smaker till påskbordet
Lästid: 3 minuter
Krispigt, färgstarkt, fräscht och flirtigt. Påsken är här och givetvis laddar vi för fest. Här bjuds tre goda tilltugg som gör torsdagen än mer skär, fredagen än längre och lördagen till en fest. Varsågoda!
Kallrökt lax med äggula och gräslöksgräddfil
Ingredienser
8 tunna skivor kallrökt lax
2 st hårdkokta äggulor
1 dl gräddfil
1 kruka gräslök
1 st citron
1 msk rostade sesamfrön
Salt & svartpeppar
Så gör du
Hacka gräslöken och blanda upp med gräddfilen, spara en tesked till garnering.
Smaka upp med salt, peppar och en skvätt citronjuice.
Hacka de hårdkokta äggulorna.
Plocka fram fyra små skålar och fördela gräslöksgräddfilen i botten.
Toppa med lax, hackad äggula, gräslök, sesamfrö och nymalen svartpeppar.
Avsluta med att riva över citronzest.
Servera med gaffel och njut!
Stenbitsrom med lime och majonnäs
1 burk stenbitsrom (80-100gr)
1 dl majonnäs
12 st krustader
4 stänk tabasco
1 st lime
1 st schalottenlök
Salt & peppar
Så gör du
Smaka upp majonnäsen med limejuice, salt, peppar och tabasco.
Lägg en klick på krustaden och toppa med finhackad schalottenlök, stenbitsrom och svartpeppar.
ÄT genast!
Morotskräm med krispiga grönsaker och parmesan
Ingredienser
2 st stora morötter
1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök
Kallpressad rapsolja
Champagnevinäger
1 bit parmesan
Salt
Välj vad du vill dippa, förslagsvis:
Rädisor
Gemsallad
Grön sparris
Späda morötter
Så gör du
Skala de två stora morötterna, vitlök och gullök.
Skär allt i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten tills att moroten är mjuk rakt igenom.
Häll av vattnet och mixa, tillsätt rapsolja och vinäger efter behag och under tiden och tills du får en slät och fin kräm. du mixar för att få till en slät och fin kräm. Smaka av med salt och låt svalna.
Lägg den goda krämen i en djup skål.
Skär fina lagom stora bitar av grönsakerna.
Ringla rapsolja över krämen och hyvla över generöst med parmesan.
Vit sparris, kapris, olivsmörsås och pocherat ägg
Ingredienser
4 personer
16 st vit sparris
4 ägg
2 ägg (hårdkokt)
1 l vatten
1 msk ättika
1 msk hackad kapris
1 dl vitt vin
1 st citron
1 tsk maizena
200 gram smör
100 gram forellrom
1 st salladslök
Så gör du
1. Sätt ugnen på 80°C. Skala ut den hårdkokta äggulan och pressa igenom en sil eller hacka fint. Lägg på bakplåtspapper och ställ i ugnen. 80°C i ca 30 min.
2. Skala och sjud den vita sparrisen i lättsaltat vatten i ca 10—15 min. Den ska fortfarande ha lite tuggmotstånd.
3. Koka ner det vita vinet till hälften, red av med en blandning av maizena och vatten, det ska bli en aning simmigt. Dra ner till lägsta värmen på plattan, håll kastrullen lite på sniskan, klicka i smöret lite i taget och vispa samtidigt tills du fått en härligt glansig smörsås (om det nu mot förmodan skulle spricka, vispa i en aning grädde så ska det gå ihop).
4. Blanda hackade kaprisen i smörsåsen och smaka av med citron. Håll ljummen medan du pocherar dina ägg.
5. Koka upp vatten med ättika i en vid kastrull. Låt vattnet sjuda.
Knäck äggen i 4 koppar. Låt ett ägg i taget sakta glida ner i vattnet
Låt sjuda ca 3 min. Ta upp med hålslev.
6. Strax innan servering vänder du ner forellrommen i smörsåsen. Lägg för ägg, sparris och den goda olivsmörsåsen.
Dippa och njut! Glöm inte heller att surfa in på vår påskprovning som rullar igång på skärtorsdagen klockan 19:00-19:45 och går att följa genom Wine Tables Facebook och Youtube