Twista de klassiska drinkarna – med mörk rom
Lästid: 1 minut
Lite rundare, lite mjukare, lite fylligare. Många klassiska cocktails med whisky som bas går enkelt att snurra till genom att byta ut whiskyn mot mörk rom. Här blandar Andreas Grube Old Fashioned och Manhattan på rombas – enkelt, snabbt och sjukt gott.
ROM FASHIONED
Traditionellt är det bourbon som är basen i en Old Fashioned, men det här är verkligen en toppendrink att köra med rom istället. Även bourbon har en sötaktig ton av vanilj och choklad, och med rom förstärks den känslan bara lite ytterligare. Så här gör du!
Ingredienser:
6 cl mörk rom
1 sockerbit
Några skvättar Angostura Bitter
Mineralvatten
Apelsin
Lägg sockerbiten i ett tumblerglas, stänk på lite Angostura och häll i en skvätt mineralvatten. Rör om i glaset tills sockret löst upp sig. Lägg en stor isbit i glaset, häll över romen och rör om ordentligt. Skär loss en bit apelsinskal, vrid ur den över glaset och lägg sedan skalet som garnering. Servera!
ROMANHATTAN
Även Manhattan är en stiff, smakrik och härlig klassiker som gör sig lysande bra med mörk rom som bas. Och den är också lika enkel – den här smakbomben rör du ihop på bara ett par minuter.
Ingredienser
6 cl mörk rom
3 cl röd vermouth
Några stänk Angostura Bitter
Maraschinokörsbär
Släng in ett martiniglas eller en coupe i frysen en stund innan du börjar blanda drinken. Sedan öser du ner is i en shaker eller större glas, häller i rom, vermouth och Angostura (välj mängd efter smak – jag tycker att 5-6 stänk brukar vara rätt lagom). Rör om ordentligt under ungefär 30 sekunder och sila sedan ner i det kylda cocktailglaset.