Tre år efter krigets början– vinarealen minskar i Ukraina, men intresset ökar för ukrainska viner
Lästid: 5 minuter
Trots de svårigheter som Ukrainas vinindustri står inför i takt med att trupperna går fram, har kriget gett en oväntad effekt. Världen har fått upp ögonen för ukrainska viner. Vinproduktionen är en symbol för framtidsanda och hopp. Wine Tables Karin Ericson har träffat några av de tappra producenter som kämpar på i skuggan av den ryska ockupationen för att ta reda på läget för ukrainska viner.
Den 28 februari i år hade det gått tre år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Områden som Odesa, Mykolaiv och Kherson har blivit bekanta namn genom nyhetsrapporteringen, men få känner till dessa platser som vinregioner. Ukraina har dock en mångårig vintradition. Hur står det till för ukrainska viner?
En vinindustri i förändring
Före den ryska invasionen 2022 sträckte sig Ukrainas vinodlingar till över 41 500 hektar. Idag är siffran nere på 36 000 hektar. De flesta av landets sex officiella vinregioner ligger i södra delen av Ukraina längs Svarta havets kust, och det är här kriget härjar som mest. Vingårdar har utsatts för direkta angrepp, vinmarker har förstörts, logistiken är bristfällig. Många av de som annars skulle ha arbetat i vingårdarna finns nu vid fronten. Trots detta fortsätter vinproducenterna sin verksamhet.
Det sägs att när ryska trupper invaderade vissa områden grävde vinbönderna ner sina bästa flaskor för att skydda dem. När områdena befriades såldes flaskorna i en specialserie, där intäkterna gick till att stödja de ukrainska styrkorna. Oavsett sanningshalt i denna historia så speglas den starka viljan att fortsätta och bevara vintraditionen.
Ukrainska vinmakare har trots kriget fortsatt att resa och marknadsför sina viner internationellt. På vinmässor som VieVinum i Österrike och ProWein i Tyskland 2024 fick Ukraina ta en särskild plats och intresset var högt. Ökad inhemsk konsumtion, stigande priser på importerade viner och en påbörjad lagstiftning har också skapat förutsättningar för en starkare bransch.
Från massproduktion till modern kvalitet
Historiskt sett har Ukraina haft en djup förankring i vinodling och redan på 400-talet f.Kr. odlades vin på Krim, som blivit känt för sina dessertviner på druvan muscat. Under 1700-talet tog vinproduktionen fart och under Sovjetunionens tid var Ukraina den största vinleverantörerna i östblocket. – Vilket fick ett abrupt slut under Gorbatjovs kampanj mot alkohol på 1980-talet. När landet blev självständigt på 1990-talet började vinmakare långsamt bygga upp sina verksamheter igen och vid världsutställningen i Paris år 1900 fick åtta ukrainska producenter utmärkelser.
Idag finns runt 110 vinerier spridda över hela landet (den exakta siffran är svår att fastställa i nuläget). Och trots att annekteringen av Krim 2014 slagit hårt mot industrin då det varit landets viktigaste vinregion fortsätter vinindustrin att utvecklas. Man tar sig alltmer bort från kvantitetsproduktion och mot kvalitetsviner, inspirerade av västvärldens vintraditioner och nya vinområden har uppkommit.
Vinregioner och nya trender
Den största delen av landets vinareal ligger som ett pärlband längst Svarta havet mellan 42 och 52 breddgraden med ett relativt milt klimat; varma, soliga somrar och milda vintrar. Nu har även nya moderna vinbönder börjat odla vin i de svalare trakterna kring Kyiv och västra Ukraina, där vinregionen Zakarpattias bergiga landskap skapar förutsättningar för en mer svalodlad vinstil.
Ukraina har 200 olika druvsorter och är traditionellt ett vitvinsland. Vanligast är de internationella druvsorterna som chardonnay, pinot gris, aligoté, riesling och traminer, men intresset för inhemska sorter har ökat.
Exempelvis sukholimanske. En aromatisk vit druva med doft av päron och melon vilka flera vinmakare idag benämner som Odessa white liksom druvorna telti-kuruk och citronny magaracha. Odesa black är däremot en kraftfull blå druva som ger mörka, tanninrika viner med smak av björnbär och kryddor. Druvan har uppkommit som en korsning mellan cabernet sauvignon och alicante bouchet. Andra vanliga blå druvor är pinot noir, merlot och cabernet sauvignon.
Produktionen går mer mot låginterventionsviner, där kemikalieanvändningen minimeras, och experiment med amforalagring och ekfat från olika länder är vanliga. Det pågår även arbete för att skapa landets första geografiska beteckning. Ukrainas största vinmakare Vynhol Oksamytne har gått ihop med flera andra vinodlare i Yalpug dalen i vinregionen Odessa för att skapa PDO Yalpug. En beteckning för druvorna odessa black och sukholimanske, samt ett PGI med vin för internationella druvsorter.
Utmaningar och framtidstro för ukrainska viner
Kriget har haft en direkt inverkan på industrin. Många vinerier har bombats eller plundrats, och bristen på arbetskraft är stor då många unga män är vid fronten. Elbrist och höga produktionskostnader pressar branschen ytterligare. Det anrika Prince Trubetskoi-vineriet från 1895 har förstörts, en rysk kryssningsrobot förstörde landets största vinimportör Wine Bureau vilket kostade 15 miljoner euro i förlorat vin och ArtWinery som är en av Ukrainas största producenter av mousserande vin har jämnats med marken. Ägarna hann rädda en del utrustning och viner till Odesa-regionen, men vingårdarna och de historiska gipsgruvorna där vinerna lagrades gick förlorade. Det är bara några av flera historier.
Trots dessa hinder fortsätter ukrainska vinmakare att producera och exportera sina viner och det finns flera fina exempel på kraften i landet. Svetlana Tsybak, chef för vineriet Beykush lyckades att mitt i kriget få sina viner till Decanter World Wine Awards 2022, där hennes Chardonnay Reserve Beykush vann guld.
För Ukrainas vinmakare handlar det inte bara om att producera vin – det handlar om att bevara en identitet och en framtid.
Redaktionens urval av ukrainska viner på Systembolaget
Koblevo Chardonnay 2022, Nr 52593, 99 kr
Koblevo Röda olvon Cab/Merlot 2022, Nr 53132, 99 kr
Biologist Pinot Noir 2022, Nr 72910, 275 kr
Biologist Chardonnay Orange 2023, Nr 70429, 275 kr
Villa Tinta Odesa Black VIP 2019, Nr 70342, 139 kr