Vad dricker man till grillad kyckling?
Lästid: 2 minuter
Vad dricker man till grillad kyckling? Pär Strömberg har valt tre viner som alla finns på de flesta Systembolag och som täcker det mesta i grillad-kyckling-väg, vare sig du vill ha en saftig bröstfilé, en hel chicken-on-a-can eller hårt kryddade vingar. Vi älskar att grilla och här är de bästa vinerna till grillad kyckling.
Waterford Estate Chenin Blanc 2023
Finfin chenin blanc från Stellenbosch där vingårdarna i distriktet ligger på bergssluttningar och kyls ned av havsvindar från False Bay. Druvorna till detta vin kommer från Blaauwklippen Valley med blyg nos och mjuk frukt. Smekande lätta toner av honung och kaprifol, gul stenfrukt och aptitretande citrusbeska i avslutet. Den här typen av vin gör sig bäst till kycklingbröstfilé som gått klart på indirekt värme så saften är klar och köttet ljust saftigt och mört. Kanske uppskivat till en Caesarsallad?
Jean-Claude Boisset Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines 2022
Ett perfekt ingångsvin för den röda magin från Bourgogne där syftet för Jean-Claude och hans efterträdande barn är att göra hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen genom att jobba med långtidskontrakterade odlare. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget där de varje år gått från klarhet till klarhet. En urstark bargain som verkligen levererar ursprung och druva utan att kosta skjortan. Fullmatad av kvalitetsfrukt, röda bär, jordgubb, vildhallon, tranbär och körsbär med lätt örtigt anslag och välplacerad fatkaraktär i form av sandelträrökelse. Avslutet torrt och välstrukturerat, läskande frisk i syrligheten och med en god kryddighet som längtar efter mat. Till den serverar jag hel örtspäckad chicken on a can, en hel majskyckling som långsamt rostats uppträdd på en ölburk. Tillbehör, gärna rotsaker och en lätt rödvinsky.
Glenelly Estate Glass Collection Syrah 2022
Ägarinnan May-Éliane de Lencquesaing har en av världens största samlingar av antika glas, varav några visas upp i vineriet. Det är också denna samling som gett vinet sitt namn - Glass Collection. Syrahruvorna till detta vin kommer från Simonsberg, även det i Stellenbosch, där de tuktats i granitjordar, delvist jästa i hela klasar och sedan lagrat på gamla franska ekfat. Vinet är en kraft ansamling med hög syra, rödfruktig energi med ett koncentrerat örtigt och kryddigt bett av strama tanniner. En lätt rökig mineralitet och schwung av bittercitrus i finishen ger än mer möjligheter för att paras med kyckling, där syrah annars kan vara lite för kraftigt. Men kycklingen måste även den ha kraft, så grillade lår eller vingar med barbequesås är rätt väg att gå.