Vad dricker man till kräftor?
Lästid: 4 minuter
Kräftpremiär under en självklart lysande måne och ljud från kräftskivor ekar i kvarteren med skrålvrål och klingande glas. Vilka drycker som vanligtvis står på bordet är lika självklart som den stora månen, men vilka fler alternativ passar den goda lilla krabaten?
Vad dricker man till kräftor? En fråga som dyker upp lagom till augustis början, år efter år.
Det är kräftpremiär och i kräfttider lyser augustimånen som starkast. Efter semester och lata dagar sätter vi åter igång livet med jobb och fritidsaktiviteter och kräftskivan brukar vara ett välkommen återförening av vänner och familj. De glada sångerna från grannars kräftskivor ekar i kvarteret med skålvrål och klingande glas. Öl och snaps på borden, kräftor kräva dessa drycker, men går det att dricka annat till också?
Med fyra kräftor parade vi lite olika drycker och bjuder er en miniguide till den annalkande kräftskivan.
Omaka Kallsup
En öl i namnets verkliga bemärkelse. Här formligen slås man omkull av sälta och mineralitet jag sällan smakat i öl tidigare. Med en fyllig umamibuljongig textur och bred kolsyra mjuder på allsköns komplexitet som passar utmärkt till sältan och sötman i kräftorna.
O.P. Anderson Dill Aquavit
Som ni hör på namnet är denna snaps som skapad för dillälskande kräftmulare. I vanlig takt bjuder O.P. en mjuk spritighet, rund och välsvarvad där dill och citrus toppas med toner av dillfrö, kummin och anis. Ofta vill jag ha mina snapsar rumstempererade för smaken, men den här dillvippan mår bättre av en frisk kyla.
Killvo Vodka
Jägarvodka från egensinnigt projekt destillerat i Tevsjö med de norbottniska skogarna som fond. Isblå och iskall som ett friskt mjukt bad i himmelsärt. Jag tycker att en bra vodka passar till det mesta i höstmurret. En unik bra-att-ha vodka till mycket bra pris.
Pietra Di Pinot Grigio 2022
Även här får man vittring på sälta och mineralitet med en fräschör som lyfter det vitviniga i nosen. Smaken är gröngul med tydliga bittercitrustoner, mineralet och hög sälta. Det är fina tecken på att vinet kommer att passa sältan och örtigheten hos kräftorna. Det söta kräftköttet behöver också en touch av aptitlig bitterhet för att tämjas till perfektum. Jag ser gärna en rad av kräftstjärtar på linje över en kryddostbombad knäckemacka.
Dr L Riesling 2022
Päronfruktigt med inslag av persika och salta mineraler direkt i nosen. Man riktigt känner kvaliteten som ligger i vaggan av detta vin även om det är doktorns instegare. Fyllig och fet med brinnande örtig salt och mineralisk kerosen som bidragande faktor i smakbilden. Vinet är, med sin charmiga fruktsötma, själva sinnebilden för att kräftor kräfva dessa drycker, för vinälskare snarare än öl- och snapsälskare. Charmerande och läskande läckert!
Weinwurm Gemischter Satz 2023
Syrligt grönfruktig nos, smyckad av gul stenfrukt, persika, örter och mineral. Smaken initialt parfymerad och lätt tvålig, men grapefruktbeska och citrustoner lyfter energinivån och syran till skyarna. Just det där lilla parfymiga lirar också så vansinnigt snyggt med dillsmaken hos de små röda. Syran har också en fin kvalitet i att tämja den feta Västerbottenpajen som gärna får ackompanjera signalen från floden.
Domäne Wachau Riesling Selection 2023
Kooperativet Domäne Wachau dominerar distriktet och har sammanlagt de absolut bästa vingårdarna att tillgå för att skapa sina fantastiska viner. Här deras instegsvin av riesling som finns i fasta sortimentet, men om du har möjlighet att få tag i, eventuellt har i källaren, någon av deras grüner veltiners, så är det en av de bästa parningar till kräftor som vin kan leverera. Tyvärr återfinns de vinerna endast i beställningssortiment och i tillfälligt sortiment. Men, deras basriesling är ingen dålig ersättare, och den tog inte plats i trion på grund av att det är ytterligare en riesling och doktorn från Mosel tog platsen. Jag älskar producenten, jag älskar kräftor och om du gör det med så har du nu fått facit!