Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på "Vi gör lekfulla, njutbara viner"

"Vi gör lekfulla, njutbara viner"

Bild på Richard Sigray
Richard Sigray Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Det känns redan avlägset men det fanns en tid pre-corona då vinmakare kom på besök till Sverige för att visa upp och berätta om sina viner. Richard Sigray och Dan Lepp träffar Curro Bareño från Fedellos do Couto en blåsig februaridag i Stockholm. Han har nyligen landat efter en skakig flygtur från Spanien genom stormen Ciara som då härjade på kontinenten.

Curro Bareño växte upp i byn Méntrida och var barndomskompis med Dani Landi som genom Jiménez-Landi och Comando G blev en av förgrundsgestalterna i den nyskapande vinrörelse som växte fram i bergsområdet Sierra de Gredos en halvtimmes bilfärd utanför Madrid. Det var också här Curro inledde sin yrkesbana vid Bodega Bernabeleva.

Han hade tidigt blicken riktad mot Ribeira Sacra längst upp i nordvästra Spanien. 2013 flyttade han dit för att starta Fedellos do Couto tillsammans med kompanjonerna Jesús Olivares och Luis Taboada vid den sistnämndes familjeegendom. Namnet Fedellos do Couto är en lek med ett uttryck på galiciska som kan översättas till slynglarna från Couto.

Vi träffar Curro för en pratstund innan en provning på vinbaren Grus Grus.

Vad gör vinregionen Ribeira Sacra så unik?

– Det vilda landskapet, inflytandet från Atlanten och de branta terrasserade vingårdarna. Vi har en mix av olika typer av växtplatser, mikroklimat och jordmåner. Vingårdarna stupar brant ner mot floderna Sil och Bibei. Här är det besvärligt att arbeta med vinodling, att använda traktorer är bara att glömma. Men man vänjer sig vid det. Jag brukar säga att vi arbetar inte med händerna utan med våra ben.

Det låter som en kärv miljö

– Ribeira Sacra kallas med rätta för den blöta delen av Spanien. Nederbörden är riklig och vinrankorna angrips lätt av sjukdomar som mjöldagg och svartmögel eller för den delen botrytis. Vi vill skörda så sent som möjligt så det är en utmaning. Traditionellt har samplantering, field blends, av olika druvsorter i vingårdarna varit ett sätt att skydda skörden. Så gör även vi och använder i övrigt endast koppar och svavel när det krävs för att skydda vinstockarna.

Berätta om er vinfilosofi

– Vi vill göra lekfulla och njutbara viner som uttrycker växtplatsen och skillnader mellan årgångarna. För våra röda viner arbetar vi alltid med 100 procent hela klasar vid jäsningen. Det ger vinerna både fräschör och djup. Dessutom adderar det florala aromer. Vi använder gamla fat för lagring, men prövar oss nu fram med betong som jag tycker ger mer liv och energi till vinerna.

– Vår filosofi är minimal intervention genom hela processen. Vi undviker till exempel batonnage och omdragning från ett fat till ett annat. Vinet får sköta sig själv men för att kunna göra det måste man vara precis i hanteringen och noga med renlighet i vinkällaren. Annars får man lätt problem med volatila syror etc.

Vilka druvsorter pratar vi om?

– Mencia förstås, det är den mest odlade druvan i Ribeira Sacra. Vi gillar också bastardo som kallas för trousseau i Frankrike. Sen har vi en rad lokala druvor i våra field blends såsom merenzao, caiño, bracellao, mouraton… ja, många.

Ni har startat ett nytt projekt, Peixes…

– Min kollega Jesús letade efter tänkbara odlingsplatser uppför floden Bibei mot den portugisiska gränsen. Han hamnade till slut utanför appelationen där han hittade en vingård som var på väg att överges av sin ägare. Om Ribeira Sacra har ett slags fuktigt medelhavsklimat så är det här ett tydligt inlandsklimat. Det är ett kallare område med de högsta lägena i Galicien.

– Här finns bland annat en oälskad druva som heter Souson. Folk varnade oss för att druvorna från området endast duger till att göra destillat, Galiciens version av grappa. Det fick oss förstås att anta utmaningen. Vi tog över vingården och startade 2016 etiketten Bodegas Peixes. Vi jobbar med field blends och vinifiering som är snarlik Fedellos. Intressant nog så är Peixes viner rikare i frukten än Fedellos, trots den högre höjden och svalare klimatet.

Tre favoriter från provningen

Annons


2018 Fedellos do Couto Conasbrancas

Fedellos enda vita vin. Field blend med företrädesvis druvorna dona blanca och godello från odlingar längs floden Bibei. 2018 var ett kallt och blött år. 60 procent hela klasar, resten direktpressades. En månads skalkontakt. Märkbar reduktiv vinmakning så vinet behöver tid i glaset för öppna upp. Fin fräschör med toner av citrus, gula äpplen, bivax och en härlig sälta i avslutet. Pris 229 kr.

 

2018 Fedellos do Couto Bastarda

100 procent bastardo (även känd som trousseau i Jura). Tidigt mognande och känslig druva med tunt skal. Kort tids lagring på fat, Curro menar att bastardo inte mår bra av för mycket ekkontakt. Parfymerad doft, ljus röd färg, surkörsbär, blommig, örtig och mineralisk. Bra drag i syran och knappt kännbara tanniner. Ett skönt läskande vin. Pris: 339 kr.

2017 Bodegas Peixes da Rocha

Field blend med bl a mencia och mouraton, men också gröna druvor som godello och dona blanca. Druvor odlade på uppåt 850 meter, och enligt Curro den bästa jordmånen med mycket granit och glimmer i marken. Betydligt stramare vin än Bastarda. Dov röd och svart frukt med kryddighet, stendamm och fina tanniner. Elegans och snygg balans. Pris: 279 kr.

Vinerna kan beställas genom privatimport på Systembolaget via importören Winetrade.

 

Text: Richard Sigray
Foto: Dan Lepp

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.