Vilket boxvin är bäst?
Lästid: 5 minuter
Allt boxvin är verkligen inte hittepåviner eller kändisviner, heller inte enbart bulkvin eller designade viner för en mindre vetande vintörstande pöbel. Det finns även verkliga vinpersonligheter och producenter som med själ och hjärta fyller sina viner i ett annat format än det mindre kvalitetsgynnande formatet glasflaska. Pär Strömberg har provat en hel radda boxviner och valt ut sommarens bästa val där kvalitet slår både kvantitet och pris.
Man ska inte gå för långt i sitt försvarande av förpackningar och säga att man aldrig skulle dricka en bag-in-box. Boxvin har i vinälskares öron en dålig klang och i ögonen på konnässören sticker det, när man inte får hälla upp ett kvalitetsvin ur en klassisk 75 centiliters butelj. Men låt oss dröja vid just kvalitetsvin en stund. Grannländer som Norge och Finland där monopol råder ser situationen något annorlunda ut än hos vårt svenska Systembolag. Där finns inte tillstymmelsen till röda stugor, katter eller fryntliga tv-kändisnyllen på boxarna. Istället har man kvalitetssäkrat den smarta förpackningen och istället bett importörer av kvalitetsproducenter med möjlighet till större volymer att presentera sina instegsviner i formatet bag-in-box, i syfte att möjliggöra förpackningens potential istället för mammons driv att nyttja formatet för bästa möjliga profit av hög kvantitet till minsta möjliga pris.
För att reda ut lite i den härvan har vi valt att köra en liten sommarsvit där vi avslöjar att det inte bara är skräpvin i bag-in-box. I ett antal veckor plockar vi ut de bästa vinerna, de med riktiga människor och riktiga vingårdar bakom. Oftast är det relativt unga viner i boxen, vin från unga stockar och som inte lagrats en längre tid. Lufta gärna, häll upp på karaff, lagra ej, det här är viner som är till för att drickas och njutas här och nu. Servera gärna i riktiga vinglas och till rätt temperatur så maxar du upplevelsen. Nedan hittar du ytterligare två favoriter som passar alla tillställningar, från picknick i parken eller på stranden, i sommarstugan, på vandringen, i båten, i husvagnen och tältet eller varför inte på golfbanan?
Nedan hittar ni två av det fasta sortimentets allra vassaste innehåll, snyggt paketerat, presenterat och signerat två i olika världsdelar anrika vinproducenter.
Chateau Ste Michelle Washington State Chardonnay 2022
- art nr 5409
- 3000 ml
- 13.5%
- 319 kr
Ste Michelle Wine Estates, grundat 1986, är företaget bakom detta vin. Gruppen inkluderar dock vinerier med rötter ända tillbaka till 1934, då förbudstiden i USA tog slut. Förutom att arbeta med vinerier längs USA's västkust, samarbetar Ste Michelle Wine Estates även med berömda vinhus som Dr Loosen i Mosel och Marchesi Antinori i Toscana.
Washington State, beläget i USA nordvästra hörn, ingår i den övergripande vinregionen Pacific Northwest, som också inkluderar Oregon och Idaho. Ungefär hälften av druvorna till detta vin kommer från Columbia Valley, medan resten kommer från områden som Horse Heaven Hills, Yakima Valley och Wahluke Slope. Majoriteten av det jästa vinet har lagrats i sex månader på franska och amerikanska ekfat, varav 30 procent var nya. Resterande fem procent av vinet lagrades på ståltank.
Här får man ett fylligt och smakrikt vin i amerikansk chardonnaystil utan att slå över i ekfatstonerna. Häll gärna upp vinet på karaff innan så får du en renare och friskare upplevelse. Doften är tydligt chardonnay'ig med inslag av brynt smör, popcorn och ananas. Smakerna är exotiskt gulfruktiga med toner av honung, kaprifol, smörkola, kokos och ananas. Vinet är en blandning av 95 procent chardonnay med små doser av viognier, roussanne, grenache blanc, riesling och en enstaka procent av ospecificerade druvsorter och bör serveras vid 10-12°C och passar utmärkt till skaldjur, kyckling och lax och sitter som en smäck till rätter med inslag av chili, ingefära, citrusskal, dragon och timjan.
Vinmakaren Bob Bertheau har skapat detta vin med druvor från olika vingårdslägen i Columbia Valley, där jordmånen främst består av mager sandjord.
Marchesi Mazzei Belguardo Maremma 2022
- art nr 2335
- 3000 ml
- 13.5%
- 369 kr
Nära havet i de västra delarna av det så välkända Toscana hittar vi subregionen Maremma där den klassiska vinfirman Marchesi Mazzei innehar ett antal vingårdar, vackert belägna på de sydvästliga sluttningarna. Egendomen Belguardo i Montebottigli som idag omfattar 70 hektar, har varit i Marchesi Mazzeis ägo sedan 1990-talet. Här odlas både lokala druvsorter som sangiovese, alicante och vermentino, samt internationella druvor som cabernet sauvignon, cabernet franc och syrah. Med en planteringstäthet på 5 500-6 600 stockar per hektar, belägna 50-180 meter över havet, påverkas odlingarna av de starka vindarna från havet under vår och sommar och den begränsade nederbörden. Denna unika terroir bidrar till viner med komplexitet och karaktär. Marchesi Mazzei, en vinproducent med en anrik historia på över 600 år, leds idag av bröderna Filippo och Francesco Mazzei. De äger tre imponerande vinegendomar, varav den ursprungliga gården i Chianti omfattar 117 hektar vinodlingar. Här dominerar druvan sangiovese, som står för 80 procent av planteringarna, medan resten utgörs av merlot, cabernet sauvignon och malvasia. Utöver Chianti har familjen även vinodlingar här i Maremma och på Sicilien och välrenommerade vinmakaren Carlo Ferrini står för produktionen.
Jag har ofta vurmat för Belguardos vingårdsviner som titt som tätt lanseras i tillfälliga sortimentet på Systembolaget och ett av deras mest spännande viner, en druvblandning av cabernet sauvignon, sangiovese, alicante och syrah, lagras på både franska och amerikanska ekfat. Toscana är traditionellt känt för sangiovese, men i Maremma har cabernet sauvignon länge varit den främsta druvan. Detta vin kombinerar cabernet sauvignon med syrah, alicante och sangiovese för att skapa ett ambitiöst boxvin med djupa fruktiga toner av svartvinbär och körsbär. Smakerna domineras av djup fruktighet och bärighet och ges en tydlig form av struktur och textur. Lagringen sker på ekfat som gett ett balanserat inslag av kaffe, cederträ, choklad och en lätt pepprighet i avslutet som bjuder en lång eftersmak som utmärker sig bland andra boxviner.