Viltkött – Ett hållbart alternativ — Wine Table

Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Viltkött – Ett hållbart alternativ?

Viltkött – Ett hållbart alternativ?

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 1 minut

Vi äter allt mer kött, men djuruppfödning har en tydlig miljöpåverkan, och djurens välfärd i industrin väcker ofta etiska frågor. Kan viltkött vara en mer hållbar lösning? Pär Strömberg har ställt sig de klassiska fem frågorna om viltkött är ett hållbart alternativ, här är vad han kom fram till.

1. Kan vi äta mer viltkött?

Svenskar konsumerar i snitt två kilo viltkött per person och år, vilket utgör endast fyra procent av vårt totala köttintag på 50 kilo. Tyvärr räcker inte våra viltstammar till för att täcka en större konsumtion – undantaget är vildsvin och vissa fåglar som gässen. Vissa forskare menar att vi kan låta älg- och hjortstammarna växa, vilket skulle innebära fler viltolyckor och skador på jordbruket men också ökad biologisk mångfald och fler turismmöjligheter som älgsafaris och jaktturism.

2. Finns det hälsorisker med viltkött?

Viltkött anses ofta nyttigare än konventionellt kött, tack vare att det är magert och rikt på järn, zink och omega-3. Det finns också fördelen att vilda djur inte behandlas med antibiotika. Dock finns hälsorisker: kött från djur skjutna med blyammunition kan innehålla spår av bly. Livsmedelsverket rekommenderar att kött nära sårkanalen skärs bort. Dessutom måste vildsvinskött trikintestas innan försäljning.

3. Hur miljövänligt är viltkött?

Eftersom vilda djur inte matas, har deras köttproduktion ingen miljöpåverkan från foder. Dessutom räknas metanutsläpp från idisslare som älgar som naturliga. Vad gäller jakten i sig, så saknas data om hur mycket koldioxid den genererar, exempelvis från transporter och uppvärmning av jaktstugor.

4. Hur påverkar jakten naturen?

Blyammunition sprider tungmetaller i naturen, vilket kan leda till att fåglar som änder och rovfåglar, exempelvis örnar, förgiftas när de äter blyförgiftade byten. Trots ett försök att förbjuda blyammunition 2008, revs beslutet upp året innan. Idag är blyförbudet endast gällande vid jakt i våtmarker och på skyttebanor, men i grannländer som Norge och Danmark råder ett totalförbud mot blyhagel.

5. Hur köper man viltkött?

Viltkött är tillgängligt i många matbutiker, men det marknadsförs sällan. Gårdsbutiker och vilthanteringsanläggningar är andra alternativ. För den som vill handla lokalt rekommenderas webbplatser som Jägareförbundets Viltmat.nu och Swedish Wild. Var uppmärksam på att hjortkött ibland kan komma från uppfödning på Nya Zeeland snarare än från svenska viltbestånd.

 

Läs mer om vilt och höstens smaker och hur du matchar rätt till dryck, av Maja Berthas

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.