Vin från Romagna – Utmärkt kvalitet i möte med svåra utmaningar
Lästid: 6 minuter
Det har gått ett år sedan de ödesdigra dagarna i maj då över 350 miljoner kubikmeter av regn föll över regionen Emilia-Romagna. Wine Tables Pär Strömberg har deltagit vid seminariet Vini ad Arte 2024 och Consorzio Vini di Romagnas utvärdering av konsekvenserna av katastrofen och dess påverkan på framtiden.
Vinregionen Romagna (ibland ihopsatt med grannregionen, som i Emilia-Romagna) är lite av en blind fläck på den italienska vinkartan. Området, som är relativt stort till ytan, sträcker sig från Bologna i inlandet, sydost ner mot kusten och Rimini, är bördigt och frodigt och matkulturen här är rik, med råvaror från bergen, kullarna, slättlandet och havet.
Årgång 2023 för regionen kännetecknades förvisso av översvämningarna som drabbade Romagna i maj. Det var således väldigt mycket regn fram till mitten av juni. följt av en solig och varm sommar. Vinerna från årgången är något lättare än tidigare, både i alkoholen och strukturen. Kvantitetsmässigt var det en smärre katastrof men kvaliteten håller riktigt bra nivå. Framtiden är annars ljus i den lätt bortglömda vinregionen Romagna som har återupptäckt sin identitet genom att vara den enda regionen som odlar sangiovese på norra sidan av Appenninerna, med draghjälp av klimatförändringarna.
Här odlas främst druvsorterna sangiovese för röda viner och albana, för vita. De bästa sangiovesevinerna ligger kvalitetsmässigt i paritet med de mer välkända syskonen från Toscana. Romagnas vinindustri – med sina 2 753 vingårdar och som sträcker sig över 53 000 hektar vinodlingar, drabbades hårt av översvämningar våren 2023 – och en betydande del av dessa vingårdar såg omfattande förödelse i kaoset som följde. De första och största skadorna uppstod främst till följd av jordskred där vingårdar helt enkelt sköljdes bort av vattenmassorna. Senare blev utmaningen att stävja utvecklingen av mjöldagg, framförallt i vingårdarna uppe på de omgivande kullarna, där behandling av sjukdomar förhindrades på grund av områdets otillgänglighet. I områdena mellan Modigliana och Brisighella tvingades flera vinproducenter helt att avbryta sin verksamhet för året, mycket på grund av avstängda och förstörda vägar, med inställda hjälpinsatser som följd.
En av odlarna, det unga stjärnskottet och Sverigebekanta Chiara Condello, känd för sina högkvalitativa viner som återfinns på den svenska marknaden, berättar med emfas i rösten och påtagligt tagen av händelserna om att tragedin förde lantbrukare från alla närliggande områden samman, för att stärka sina band för eventuella kommande och liknande händelser i framtiden.
– Personligen blev inte vi så farligt drabbade här i Predappio, där jag har mina gårdar, tack vare höjd, läge och terroir. Vi hade endast några rader av rankor som råkade illa ut. Andra var inte så tursamma och fick hektar efter hektar bortsköljda i översvämningarna, fortsätter hon.
Under seminariet Vini ad Arte 2024 redogjorde konsortiet i området, Consorzio Vini di Romagna, för olika scenarier mellan slättlandet och de omgärdande kullarna, där den totala produktionen resulterade i måttliga kvantiteter men av enastående kvalitet.
Vingårdarna på slätterna noterade en stabil produktion, vissa upplevde till och med en liten ökning, trots de ogynnsamma förhållandena med översvämningar och andra påfrestningar. Kullarna drabbades däremot avsevärt av katastrofen där produktionen minskade betydligt, vilket också förvärrade den redan svåra situationen, jämfört med de två senaste årgångarna. Vid seminariet, som tog plats i Villa Abbondanzi, Faenza i mitten av maj bjöd Roberto Monti, ordförande för konsortiet, in till samtal om året som gått. Ett tjugotal internationella vinjournalister var på plats, där även de senaste årgångarna från alla subzoner i området provades. Roberto Monti inledde seminariet med en genomgång av året 2023.
– Det var ett år med utmaningar som inleddes med en torr vinter, efterföljt av sporadiska frostnätter under våren vilket påverkade vissa delar av dal- och slättområdena. Därefter drabbades vi av kraftiga regn i maj som orsakade översvämningar på slättlandet och jordskred på kullarna, vilket ledde till direkta och indirekta skador på många av vingårdarna, berättade han.
Svårigheter med att nå fram på vägarna till fälten ledde till försenade ingripanden på kullarna, vilket i sin tur gav upphov till spridningen av mjöldagg som i sin tur ledde till en betydande minskning av produktionen och situationen förvärrades av hagel, stormar och sjukdomar hos vinrankorna. Den genomsnittliga förlusten av produktionen för vingårdarna i Romagna, nådde till slut hela 25 procent.
– Vi kan dock försäkra er om hög kvalitet, det stabila och soliga vädret under den andra halvan av sommaren, särskilt den gynnsamma temperaturvariationen sent i augusti och september, har haft en avgörande inverkan på druvornas kvalitet under skörden, tillade ordföranden Roberto Monti och fortsatte:
– Druvorna var fina och helt friska, med perfekt sockerkoncentration och balanserad syra. Genom rätt vinframställningsprocesser kunde vi förstärka egenskaperna hos denna skörd och uppnå utmärkta resultat med yppersta kvalitet, allt elände till trots. Fokus på kvalitet var nyckeln då trender i klimatet från de senaste årgångarna har bevisat hur klimatförändringarna blivit en verklighet som måste hanteras.
Med utsatthet av både torka och extraordinära väderfenomen är den enda lösningen att satsa på kvalitet i vingårdarna för att förbättra produktionen genom ursprungsbeteckningar. Här spelar sammanslutningar som konsortiet en central roll, genom att ständigt stödja producenterna för att skydda ursprungsbeteckningarna och fokusera på kommunikation och marknadsföring av Romagnas viner. Trots att årgången 2023 var en av de mest utmanande de senaste trettio åren, står konsortiet och dess medlemmar enade för att säkerställa högsta kvalitet.
Chiara Condello håller med om att kvaliteten på årgången är hög och under ett intensivt samtal över en middag i den gamla medeltida konststaden Dozza förklarade hon:
– Årgången kommer förvisso kännetecknas av översvämningen vi hade i maj, av de ofantliga mängderna regn vi fick fram till mitten av juni och sen en solig varm sommar efter det. Vinerna har fått en något lättare karaktär, både i alkoholinnehåll och struktur. De kommer bli tillgängliga och intressanta redan vid lanseringen, och fortsatte:
– Definitionen av subzoner i området, för att tydliggöra terroir, altitud, klimatskillnader och vinmakarstilar. Romagna har en lysande framtid där tydliggörandet av ursprung, likt MGA i Barolo och UGA i Chianti Classico, i långa loppet kommer att gynna produktionen i området, vilket motstånd naturen än kommer bjuda. Framtiden är ljus eftersom vår region har återupptäckt sin identitet och att vi är den enda regionen på norra sidan av Appenninerna som odlar sangiovese, något som skänker oss tröst och hjälper oss inför rådande
klimatförändringar, avslutade Chiara Condello.
Det är idag en tydlig brist på viner från Romagna i Systembolagets fasta sortiment.
Chiara Condellos egna viner och hennes familjs med Condé finns dock i välsorterade Systembolag och i beställningssortimentet.