Vin i naturen
Lästid: 2 minuter
Försommar. Skog, sjö och eld möter magikerna i champagne. Alexander Jansson tar oss med ut i naturen för att skåla in de ljusa nätternas tid med en halv flaska Louis Roederer och brödet på en pinne.
Försommar
Det är en kväll i perioden mellan hägg och syrén och vi sitter vid den lilla skogssjön, har tänt en eld, grillar pinnbröd och har en halvflaska Louis Roederer Brut Premier med som sällskap.
Skogen, sjön och elden påminner oss om det vilda och oförställda, pinnbrödet om äventyren från barndomen och det bubblande hantverket i våra glas berättar historier om en övernaturlig plats vid namn Champagne.
Solen sjunker sakta ner bakom gran- och talltopparna, det blir vindstilla och pinnbrödet med nedtryckt smör i fungerar som en lysande matchning till vinets nygräddade briochetoner och finfina mousse.
Tyst sitter vi och tar in allt i väntan på ett mörker som aldrig tycks komma… Elden slocknar till slut och skickar iväg några sista trötta puffar rök, vi tillägnar dem till magikerna i Champagne. En storloms klagosång ekar plötsligt vemodigt över sjön, som att den beklagar sig över att det här är en lånad tid.
Försommaren kallar på er, ta er ut i naturen och skåla in de ljusa nätternas tid!
I glaset
Louis Roederer Brut Premier, halvflaska, nr 7602, 228 kr
Vid elden: Pinnbröd
Ingredienser till 4-5 pinnbröd
5 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 tsk bakpulver
Att ta med sig ut:
2 dl vatten
+ smör
Så gör du
Blanda de torra ingredienserna hemma och ta med ut i en plastpåse. Tillsätt vatten och arbeta ihop degen. Knåda ut den till fingertjocka längder och snurra ut på en tjockare träpinne, tälj av barken innan bara. Tänd en eld och snurra degen över glöden. När du kan dra brödet av pinnen utan att deg sitter fast är det klart. Avsluta med att peta ner en generös klick smör i hålet och njut!