Bild på Någonting att dricka – Vin med Albert Wendesten

Någonting att dricka – Vin med Albert Wendesten

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Han är nybliven svensk mästare i sommellerie, bördig från Göteborg men bosatt och verskam i Stockholm. Med en gedigen bakgrund inom musikproduktion och jobb på Sveriges Radio landade han i restaurangvärlden och är i dag Captain på trestjärniga krogen Frantzén och medlem i svenska sommelierlandslaget Swesomm. Någonting att dricka har pratat vin med Albert Wendesten!

Vin med Albert Wendesten
Albert Wendesten är 2025-års svenska mästare i sommellerie samt medlem i svenska sommelierlandslaget.

 

På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är…

sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?

– Här är det svårt att inte ta till bubblorna, champagne är nog den enskilda region vi har flest flaskor av hemma, om man börjar där så får man ofta bra feeling för nästkommande flaska/flaskor.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk?

– Jag är ju inte så mycket för att träffa nya människor i ärlighetens namn, men att dricka en flaska champagne med Magnus Uggla hade nog ändå haft något…? En flaska Sir Winston Churchill känns på något sätt som ett lämpligt vin!

Vad är den största fördomen folk har om dig?

– Tror kanske att jag ibland kan uppfattas som lite arrogant, jag tror i vilket fall att det inte är sant.

Vad var de största utmaningarna med att utbilda sig till sommelier?

– Att utbildandet aldrig tar slut, det är klyschigt men ju mer man lär sig desto mer man lär sig desto mer inser man att man inte kan. Det är nästan svindlande hur bottenlöst det är med vin. Så det svåraste är väl att förlika sig med tanken på att det aldrig kommer bli klart, vilket samtidigt är tjusningen.

Vilket eller vilka är alltid de svåraste momenten inom ditt yrke?

– Att snabbt förstå intresse, kunskapsnivån och ekonomiska förutsättningar för gästen för att kunna hålla samtalet på en så bra nivå som möjligt. Man träffar gäster som druckit och provat en viss region eller producent långt mer än en själv, i andra fall träffar man folk som tror att dom kan allt och då vill man heller inte trampa någon på tårna. I andra fall vet folk ingenting, och dom har heller inget intresse av det, då kan det svåraste vara att helt enkelt sluta prata.

Hur tränar man inför en sommelier-tävling?

– För dom tävlingarna jag hittills har gjort har fokuset legat på olika saker för olika tävlingar. Vad som alltid hänger med är att blindprova, ofta och mycket. I år har tyngden legat mycket på teori, avsatt tid varje dag i ett par månader för att läsa. Jag har haft en godtycklig planering över vilka regioner och ämnen som ska läsas under vilken period. Sen har jag även lyxen att vara medlem i Svenska Sommelierlandslaget Swesomm så när det kommer till att träna på alla praktiska moment så får vi mycket hjälp. Att träna på att till exempel dekantera hade man kanske kunnat göra hemma vid köksbordet, men desto enklare att dyka upp på bestämd tid och få praktiska uppgifter som liknar en tävlingssituation.

Vad är trendigt just nu att dricka bland andra sommelierer?

– Semioxiderad champagne från pyttesmå producenter.

Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?

– Tror att folk har någon slags övertro på Sommelierers fysiska förutsättningar att känna doft och smak, som med allt annat är det en träningsfråga och att komma över tröskeln att ”våga” säga vad man känner, tänker och tycker på ett så självklart sätt att det låter som en sanning!

På vilket sätt håller du dig uppdaterad med vad som sker i vinets värld?

– Det gör man nog ofrivilligt av att vara i denna miljön. Mycket av innehållet på ens sociala medier handlar om vin, man går på provningar, reser och träffar producenter. Inför tävling läser jag mycket på diverse vinsidor om nyheter och förändringar, men kanske inget jag gör så mycket och ofta för det stora nöjets skull.

Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl? Carlsberg Hof
Vin? Röd Bourgogne när plånboken tillåter
Sprit? Fruktdestillat, gärna på hallon.
Cocktail? Helst inte!
Raggargrogg? Olof och Cola, bara hittat detta mästerverk en gång på en biljard-bar i Aghulas, jag har ingen aning om vem Olof är men drack den på rekommendation av Lars Trogen och letat efter den sen dess!
Festbål? Bara gjort en bål, den bestod av Grüner, en flaska ganska bra champagne, vodka och fruktsoda, den gjorde jobbet!
Återställare? Liten kaffe, stor bärs.

Vin med Albert Wendesten
Albert Wendesten är Captain på trestjärniga restaurang Frantzén och kan nu även titulera sig svensk mästare i sommellerie.

Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?

– Pinot noir och chardonnay är tråkigt nog dom två favoriterna, dricker gärna bourgogne men nästan lika gärna dessa druvor från diverse andra ursprung i både gamla och nya världen.

Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt, till exempel att du vunnit SM i sommellerie?

– Vinsten firades med en flaska Dom Perignon 2008, gott vin behöver egentligen ingen ursäkt men korken flög upp lite lättare där och då!

Har du något husvin hemma?

– Brukar ofta ha något som man har ett par extra flaskor av men det byts ut, just nu när balkongsäsongen närmar sig så har jag bunkrat upp med Gris Blanc från Södra Frankrikes konung Gerard Bertrand!

Bästa mat och dryckeskombo du vet?

– Biff, Bea och Bordeaux är alltid gott, ibland behöver det inte vara svårare än så.

En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?

– Nja, svårt att uppskatta en kombo med två komponenter man från början inte tycker om och det känns lite taskigt att avfärda saker och ting av den anledningen.

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?

– Prestige-Champagne!

Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?

– Naturliga viner!

Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?

– Det finns många att välja på, en stor vinupplevelse nyligen var en lunch där vi fick dricka alla toppslotten i Bordeaux från samma årgång bredvid varandra. Det var väldigt lyxigt.

Om man vill dela en flaska med Albert Wendesten, vart hittar man dig säkrast?

– Jag dricker mer än gärna vin på Leijontornet eller Bar Nîmes!

 

Fakta om Albert Wendesten

Bor: Stockholm
Familj: Bor med flickvännen Patricia och hunden Sasha, föräldrar i Göteborg och syster i Oslo.
Gör: Jobbar som Captain på Frantzén.
Aktuell med: Svensk mästare i sommellerie.
Kul kuriosa: Nu har jag nog inte gjort ett försök på i alla fall tio år, men lever med självförtroendet att jag kan cykla enhjuling!

 

Nyfiken på fler spännande personligheters dryckesvanor?

Här hittar du alla de tidigare intervjuerna av Någonting att dricka?

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Bar Ingrid

Livligt

Stockholm, City

Ramla in

Muscadet Ostron & Vin

Livligt

Stockholm, Vasastan

Upcoming

Gemla Vinbar

Stockholm, Södermalm

Skärets Krog

Charmigt

Smögen

Säsong

Bodegan

Skön atmosfär

Umeå

Skön innergård

Vinbaren Uppsala

Mysigt

Uppsala

Kvarterskrog

Teddys

Mysigt

Stockholm, Östermalm

Ramla in

Sosta bar

Trendigt

Stockholm, City

Ramla in

Cave Nizza

Trendigt

Stockholm, Södermalm

Ramla in

Bar Central

Avslappnat

Stockholm, Södermalm

Ramla in