Någonting att dricka? – Vin med korkskadade Axel och Sara
Lästid: 4 minuter
De är nyblivna entreprenörer inom gebitet vin men har redan hunnit sätta avtryck, inte bara med deras avslappnade och opretentiösa närvaro på sociala medier under namnet @korkskadade även med SiPP SiPP, deras helt nya serie tunna vinglas. Någonting att dricka har pratat vin med Sundsvallsparet Axel Alfredsson och Sara Åbergsson!
På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är…
sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Champagne är den bästa startgasen!
Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk?
– Vi hade delat en flaska med master of wine-profilen Peter Koff MW som är världens skönaste vinprofil.
Vilka är egentligen de största utmaningarna när man arbetar tillsammans med sin partner – och hur hanterar man dem på bästa sätt?
– Alltså vi vet inte, men än så länge så flyter det på otroligt bra då vi tänker väldigt lika och har samma smak. Vi får väl höras om några år och se om några företagsjurister är involverade i en uppdelning av bolaget, haha!
Vilket eller vilka är de svåraste momenten inom ert yrke?
– Att ständigt komma på nytt och engagerande content. Men det är oerhört roligt också eftersom det tvingar oss att testa viner vilka vi vanligtvis inte hade köpt för att krossa gamla fördomar.
Vad är trendigt just nu att dricka bland vinfolk i Sundsvall?
– Samma vin som var poppis när staden brann. Brännvin.
På vilket sätt håller ni er uppdaterade med vad som sker i vinets värld?
– Genom att följa importörer och vinprofiler!
Vilken är din favoritrestaurang i Sundsvall – och om vi blickar vidare, har ni någon särskild favorit i Sverige eller ute i världen?
– Vi älskar stämningen och maten på En liten krog i Sundsvall! Persona och Babette i Stockholm är najs.
Vilka är era favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:
Öl? En vanlig jävla lager.
Vin? Meursault!
Sprit? Bourbon, Axel. (Sara gillar inte sprit)
Cocktail? En americano, men i dubbel mängd för Axel medan en margarita med mycket salt, är Saras val.
Raggargrogg? En gång när jag var ung så groggade jag på bullens korvspad och bacardi razz i ett lusthus i utkanten av Indal vilket jag inte kan rekommendera. Sara är från den fina delen av stan så hon håller inte på med grogg.
Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?
– Här kan vi unisont svara vit bourgogne, helst en meursault. Det är helt omöjligt att dricka en bra meursault utan att dra på smilbanden.
Har ni något husvin hemma?
– På sommaren dricker vi ofta Clotilde Davennes Aligoté som är krispig med hög syra och en mineralitet till ett otroligt bra pris.
När ni har något riktigt stort att fira – som till exempel lanseringen av era nya vinglas – vad dukar ni då helst upp för att höja stämningen?
– Alltid champagne! Vi öppnade en flaska Brut 2006 från Guy Michel med väldigt bra QPR. Vi har även en flaska Krug som väntar på oss när vi väl sålt slut på hela den första batchen av vinglasen.
Bästa mat och dryckeskombo ni vet?
– Piggvar med en beurre blanc och en lagom kall meursault till det. Bättre än älskog.
En annan matchning som ni tycker är överskattad?
– Salcicciapasta och piemonte.
Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Bäverhojt!
Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?
– Sierra Tequila.
Bästa vinupplevelse någonsin?
– Vi kände oss som Kalle i Chokladfabriken när vi fick prova vin direkt ur Guy Bocards alla fat.
Om man vill dela en flaska med Sara och Axel, vart hittar man er säkrast?
– Antingen virtuellt när vi kör live! Eller så får man hålla utkik på våra kanaler då vi kommer turnera runt i Sverige och köra lite provningar inom kort.
Fakta om Korkskadade Axel och Sara
Bor: Sundsvall.
Familj: Katten Astrîd.
Gör: Dricker vin på arbetstid och kränger glas.
Aktuell med: Vinglas-varumärket SiPP SiPP.
Känd som: De förfinade alkoholisterna enligt ungdomarna på Tiktok.
Kul anekdot: Vi har av misstag mutat en tulltjänsteman i Bosnien.
Nyfiken på fler spännande personligheters dryckesvanor?
Här hittar du alla de tidigare intervjuerna av Någonting att dricka?