Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med Martin Gelin!

Någonting att dricka? Med Martin Gelin!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Han är journalisten och författaren som länge rapporterat om USA från sitt hem i New York. Med tiden har han tröttnad på det stora landet i väst och sökt sig tillbaka till Europa. Idag bor han i Paris med sin fru och sin son och intresset för vin spirar mer än någonsin. Någonting att dricka har pratat vin med Martin Gelin.

Vin med Martin Gelin som hör står med blå skjorta framför en tegelvägg med grönskande blad

Martin Gelin ör journalist och författare, skriver för bland andra DN, The Guardian och Washington Post.

På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är…

sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?

– En paradox med Paris är att de bästa terrasserna ofta har tvivelaktiga kök och ännu värre vinlistor, så det kanske förklarar att så många dricker öl snarare än vin just på uteserveringarna här. Den här vintern är ovanligt ljummen så det blir förmodligen någon ganska genant amerikansk eller centraleuropeisk blasköl på en fin terrass.

På vilket sätt håller du dig uppdaterad med vad som sker i vinets värld?

– Till 99 procent genom att dricka vin med folk som vet mycket mer, framför allt min vän Emil Arvidsson (Vin & Natur reds. anm.), som skrev den moderna klassikern “Naturligt vin” för tio år sen.

Om du fick dela en flaska med vem du ville: vem och vad, nu levande eller en historisk person?

– Kanske George Eliot? De bästa författarna är oftast antingen kloka eller witty, men hon var både och. Humor är, som någon sade, egentligen bara intelligens, som dansar.

Vad skulle du säga är de största utmaningarna med att arbeta utomlands?

– Har bara bott utomlands sedan jag blev vuxen så har inget att jämföra med. Det är skönt att slippa ankdammsmentaliteten som oundvikligen uppstår bland journalister, men utmaningen är att man hamnar helt utanför de kulturella strömmarna i Sverige. Nu är det till exempel trendigt att vara nationalist, vilket jag inte har blivit.

Vilket eller vilka är alltid de svåraste momenten inom ditt yrke?

– Att faktiskt bli klar med den förbannade texten.

Vad är trendigt just nu att dricka bland dina journalistkollegor?

– Journalister är väl generellt militant otrendiga i sina mat och dryckesvanor. Ju sämre vinsmak, desto fler priser har de vunnit.

 

Favoritrestauranger i Paris, New York, Sverige och kanske även i övriga världen?

Paris: – Min eviga favorit Le Baratin.
New York: – Den egyptiska skaldjursrestaurangen Abuqir. Även Place des Fêtes, Raouls, Le Bernardin och Foul Witch.
Sverige: Savant, och så gillar jag förstås som alla exilsvenskar Rolfs Kök, Tranan och Sturehof.
London: Quo Vadis.
Lyon: – Vi hittade nyligen Frankrikes bästa taiwanesiska restaurang, Ao Tao Tsu, ett ödmjukt och underbart ställe i en annars ganska stiff matstad.

 

Nämn dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl: – Älskar tyvärr dålig amerikansk öl, som Lone Star.
Vin:Pierre Overnoy, Ploussard-Trousseau från Arbois-Pupillin.
Sprit:Maker’s Mark.
Cocktail: – Räknas Michelada familiar? En michelada som fylls med en massa olämpliga saker. Den bästa finns på ett hak i östra Los Angeles, El Camaron Pelado, där den mycket riktigt är full med räkor.
Raggargrogg: – Igen, Michelada familiar?

 

Vin med Martin Gelin som här står framför en pelare med massa klistermärken
Martin Gelin är aktuell med boken “Imorgon är jag långt härifrån: Ett avskedsbrev till USA“ (Natur & Kultur).

 

Bästa vinupplevelse någonsin?

– För väldigt många år sedan åt jag avsmakningsmenyn på Momofuku Ko i New York, när David Chang fortfarande stod och lagade maten personligen på andra sidan disken. Vi fick en foie gras med lychéefrukter och något slags rieslinggelé, som serverades med en otrolig, solkig sake, som heter “Spring snow”. Jag var på en sakebar i Tokyo häromåret, Mizunotori i Hiroo, som hade en liknande kombination.

Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?

– Gamay från Loire.

Har du något husvin hemma?

– Kanske Ca c’est bon? Just en sympatisk gamay från Loire.

Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt?

– Overnoy, om den går att få tag på.

Vilken är din bästa mat och dryckeskombo?

– Vår allra sista kväll i New York samlade vi några vänner i en park i Brooklyn, köpte med oss en klassisk New Haven-style clam pizza och åt tillsammans med en gammal Ganevat, chardonnay från Jura, som jag haft hemma i nästan tio år. Tyvärr har Ganevat blivit astronomiskt dyr, men det går nog lika bra med de flesta svampiga Jura-vinerna.

En annan matchning som enligt dig är överskattad?

– Jag blir eventuellt deporterad från Frankrike nu, men ostron och muscadet? Föredrar öl med ostron, som på de bistra hamnbarerna i norra Kalifornien.

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?

– Åter Michelada familiar.

Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?

– Samma här, Michelada familiar.

Om man vill dela en flaska med Martin Gelin, vart hittar man dig säkrast?

– I östra Paris på något ställe som, precis som mänskligheten själv, har sett ljusare tider.

 

Fakta om Martin Gelin

Bor: Paris.
Familj: Fru och son.
Gör: Journalist och författare som bland andra skriver för DN, The Guardian och Washington Post.
Aktuell med: Boken “Imorgon är jag långt härifrån: Ett avskedsbrev till USA“ (Natur & Kultur).
Känd som: Inte så känd tror jag?

 

Nyfiken på fler spännande personligheters dryckesvanor?

Här hittar du alla de tidigare intervjuerna av Någonting att dricka?

Dela via:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.