Vin, pizza och primörer
Lästid: 4 minuter
Ogräspizza och en tjusig champagne? Eller krispig sancerre till nybakat med säsongens goda getost, citron och sparris? Vårens tre trädgårdspizzor är vårligt vilda, vinvänliga och riktigt goda.
Välkommen till vår nya Trädgårdssalong
Här åker allt som odlas kan upp på bordet. Det blir gröna tankar, goda recept, odling, härliga hantverksdrycker och salongsberusning med sunt förnuft.
Mitt vårskrik är grönt! En oövervinnlig längtan efter klorofyll. Späda gröna blad, gnissliga skott, pigg gräslök och mulligt från skogen. Kirskål, nässlor, ramslök, harsyra, gräslök och spansk körvel – skörda det som skördas kan. Minsta lilla skott åker med och vad passar bättre än att korka upp en god flaska vin, sätta en deg och bränna av ett gäng goda primörpizzor?
Getost och sparris
Ingredienser
1 pizzadeg (köp 1 degklump hos din bästa pizzeria eller sätt en egen deg. Hemligheten bakom bästa pizzadegen är bra ekologiskt mjöl och lång jäsning.)
1,5-2 dl gräddfil
2 st grön ekologisk sparris, som du delar på längden.
4 tunna skivor citron
1 dl getost smulad
0.5 st grön chili tunt skivad, lägg i isvatten
God olivolja
Svartpeppar
Så gör du
Kavla ut degen lagom tunt, stryk på ett jämt lager med gräddfil.
Täck med smulad getost, sparris och citron.
Ringla några droppar olivolja, toppa med salt och peppar.
Baka av i ugn 3-5 minuter.
Toppa med tunna skivor grön chili och rikligt med olivolja. Dela upp och njut!
I glaset
Sancerre Les Pierris 2019, Frankrike, Loiredalen, nr 2259, 179 kr
Voilà! Frankrikes trädgård och det lilla ljusa krispiga vindistriktet Sancerre bjuder superstilig sauvignon blanc som fläktar friskt med toner av nässlor och citrus tillsammans med mjuk fruktighet och aptitretande mineralitet.
Pizza på comté och ogräs
Ingredienser
1 pizzadeg (köp 1 degklump hos din bästa pizzeria eller sätt en egen deg. Hemligheten bakom bästa pizzadegen är bra ekologiskt mjöl och lång jäsning.)
0,5 l blandat ogräs (nässlor, kirskål, löktrav, maskrosblad, rölleka, ramslök)
1,5–2 dl crème fraiche
1 tunt skuren schalottenlök
2 dl finriven comté
Kallpressad rapsolja, gärna en nötig variant
Svartpeppar & flingsalt
Så gör du
Kavla ut degen lagom tunt och stryk på ett jämt lager med crème fraiche.
Täck med nästan all riven ost och lök.
Massera ogräset med lite olja och en nypa salt. Fördela ut på pizzan.
Baka av i varm ugn 2–5 min. Ta ut och strössla över den sista rivna osten och toppa med några droppar kallpressad rapsolja. Avsluta med salt och ett par varv med pepparkvarnen.
I glaset
Charles Heidsieck, Frankrike, Champagne, nr 77522, 469 kr
Att “kombinera nytta med nöje” låter ju tröttsamt hurtigt men här har vi poängen. Man har rensat ogräs, fått massa frisk luft, drar nytta av det nyttiga ogräset, unnar sig en jäkligt god champagne och cirkeln är sluten. Charles Heidsieck är generöst gräddig, mineralfrisk, djup och såväl ett nöje som nyttig för själen.
Trädgårdspizza
Den sista av mina pizzor blir alltid en freestyler. Jag tar det som finns över. En bit getost här, kanske lite prästost där. Ibland hittar man annat gott att lägga på, så som kall potatis, oliver och valnötter. Eftersom jag har trädgård blir pizzan alltid grön så här års. Jag plockar gräslök, senapsspenat och annat gott och toppar den färdiggräddade pizzan med ärtskott, rädisor och riven parmesan. Bara att gå på känsla, grädda på och ge sig ut i solen med pizza och ett kallt glas rosé!
Skål för vår och sommar!
I glaset
Villa Wolf Pinot Noir Rosé 2020, Tyskland, Pfalz, nr 92310, 129 kr
Löjligt bra rosé från rockstarvinmakaren Ernst Loosen. Här tar pinot noir ett ordentligt tag i sommarkänslorna och blommar upp i en doft av söta smultron, hallon och solvarmt citronskal. Smaken är bärig, frisk och mineraldriven. Släpps i tillfälligt parti den 11 maj. Slarva inte bort det datumet.
Härligaste tiden börjar nu – SKÅL!