Vin, primörer & vårfest i studion
Lästid: 6 minuter
Maja Berthas och Andreas Grube bjöd in till vårfest i studion. Förutom ett gäng friska viner som sitter som handen i handsken till vårens primörer bjöds det även på skratt och vinkunskap under en timmes härlig vårfeeling.
Genom våra livesända vinprovningar utforskar vi vin på ett livligt sätt, kryddat med välgrundad självdistans och en dos humor. Vi sänder våra provningar live på vår Facebook- och Youtube kanal. Håll utkik där efter nästkommande provning.
Gårdagen var skinande från morgon till kväll. Våra vinexperter Maja Berthas och Andreas Grube satt parkerade i studion och provade sig igenom ett gäng härliga viner som passar till årstidens begivenheter. Tänk sommarfräscht, friskt, lätt och drickvänligt. Tänk primörer, sallader, picknick och brygghäng. Under kvällen besvarades även ett gäng frågor som ställdes från flera av tittarna.
Vin nummer 1
Radarparet startade kvällen med Haggan Pet Nat, Nr 58086, 235 kr. En ekologisk chenin blanc med toner av saftig stenfrukt samt svala citrusfrukter! Och till det blev det även ett litet tilltugg bestående av en getostkräm.
“Jag har då vispat ihop en liten kräm här. Det är lite getost, smetana, lite honung och primörernas primör – ramslök! För att mjuka till hela problematiken man har med råa grönsaker då dunkar man till med lite fett.” –Maja Berthas
“Man får den här lilla krämigheten och till det här vinet som har väldigt hög syra – det blir jättesnyggt!” –Andreas Grube
Passar pét nat till räkor?
“Absolut, här finns både äpple och en nötighet som passar bra till både färska räkor och rökta räkor. “–Andreas Grube
Vin nummer 2
Över till Muga Rosé 2023, 125 kr, läcker rosé med söt smak av vit persika och perfekt till fisk. Här satte Maja och Andreas tänderna i en läcker tonfiskröra på Ortiz tonfisk, crème fraiche, majonnäs, rödlök, dill, citron samt citronzest som Maja blandat ihop och serverar med baguette.
“Och då tänker jag såhär, Rosé: lite mer karaktär, lite mer power i tonfisken, det är vansinnes gott det.” –Maja Berthas
Vad har man för temperatur på Muga?
“Vi skulle säga 10-11 grader vilket är rätt fräscht.” –Maja Berthas
Vin nummer 3
Vidare till Zahel Wiener Gemischter Satz 2022, Nr 2515, 149 kr. Här snackar vi ekologisk pärla från vindrömmarnas stad. Ett kul vin med hög smakprofil. Till detta vin från Wien serverade Maja stekt grön sparris med vällagrad cheddar smulad på toppen, lite krispiga potatischips för en liten textur, toppad med krasse.
“Det är en fantastisk läckerhet, just att det är en blend och så många fantastiska druvor.” – Maja Berthas
Varierar sammansättningen av druvor i Gemischter Satz eller är det alltid samma?
“Det varierar helt och hållet. Det måste vara minst tre olika för att bli kallat Gemischter Satz, men vilka de sen är varierar från producent till producent.” –Andreas Grube
Vin nummer 4
Kvällens näst sista vin, Jakob Jung Erbacher Michelmark Riesling trocken, Nr 5400, 179 kr, är en krispig riesling med frisk syra som även är balanserad med en härlig fruktsötma, wow! Oavsett vad man ställer fram på tallriken kommer det bli succé men under kvällen bjöd Maja på en asiatisk gurksallad. Hon hade hyvlat långa gurkskivor som sedan fick ligga i salt för att suga ut vätska. Sedan marinerade hon gurkan med risvinäger, lite honung, lite japansk soya, färsk chili, vitlök samt citron och toppar hela kalaset med koriander och rostade sesamfrön. Kanongott till den här typen av vin som har både syra och sötma.
“Den här producenten är känd för viner som håller en hög ambitionsnivå och ett relativt lågt pris som man också ser i det här vinet. Det här tycker jag är jättehärligt!” –Maja Berthas
Rekommenderas den här rieslingen till andra asiatiska maträtter ?
“Om vi nu ska dra hela Asien över en matkam – vilket jag alltid gör, så tycker jag KÖR PÅ! Tänk att det gärna får vara starkt, gärna vara syrligt, lite sötma. Gott till vårrullar, jordnötssås, tom kha gai – go for it!” –Maja Berthas
Vin nummer 5
Som avslutning på denna vårfest dukades det fram Fournier Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2023, Nr 2227, 239 kr. Klassiskt och tidlöst med inslag av citron, örter, gröna äpplen samt ett läckert djup. Dessutom som pricken över i:et serverades en vårig potatissallad med en örtig vinägrett.
“Häll upp det här i glaset och snurra runt lite så det får blomma ut för det här är så läckert!”– Andreas Grube
Vad ska man ha för glas till detta vin?
“Bra att ta ett lite större glas. Vinets aromatik i kombination med rökigheten blommar ut bättre i ett större glas.” –Andreas Grube
Det blev en härlig vårfest fylld med smaker och underhållning!
För dig som missade provningen så kan du självklart se den i efterhand på vår Youtube-kanal, den hittar du här.
Kvällens vinlista
Haggan Pet Nat, 2021
Ekologisk chenin blanc med toner av saftig stenfrukt och svala citrusfrukter! Lätt brödig med nougat, gula äpplen och citrus i en läskande frisk syra. 100 procentig chenin blanc. En minst sagt törstsläckande aptitretare som funkar lika bra på egen hand som till hårdostar, citrondoftande pastarätter, räkor eller varför inte till en skål med chips.
Muga, 2023
Muga Rosado har en inbjudande bärig doft och smak i mjukt strukturerad, friskt rödbärig stil med vita paraguayos, smultron och clementiner. En sötma av vit persika, vattenmelon och en aptitlig vag bitterhet av örter sjunger ut i avslutet. Ett kanonvin som funkar fint som aperitif eller till rätter av fisk, ljust kött eller en smakrik pasta.
Wiener Gemischter Satz, 2022
Zahel Wiener Gemischter Satz innehåller grüner veltliner, riesling, chardonnay, grauburgunder, weissburgunder och traminer. Vidare en antydan till petroleum i nosen. Smaken drar åt vita bär, exotisk frukt, päron samt melon, mineral med ett fint och kryddigt avslut som andas nässlor.
Jakob Jung Erbacher Michelmark Riesling trocken, 2023
Jakob Jung Erbacher Michelmark Riesling trocken är en uppfriskande och krispig riesling med tydliga toner av saftig persika och vinbär, ackompanjerade av en subtil kryddighet. Servera vinet väl kyld som en aperitif eller som perfekt sällskap till läckra rätter av fisk och skaldjur.
Fournier Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux
Nyanserat och friskt med inslag av gröna, krispiga äpplen, färsk citrus och örter. Här hittar du också en lätt krutig mineralitet samt ett läckert djup. Drick gärna vinet till en stekt fisk med en krämig vitvinssås och dillslungad potatis men även utmärkt till färska skaldjur, getost eller en fisksoppa.