Vin till Boeuf Bourguignon – tre viner på Systembolaget
Lästid: 2 minuter
Få är de som inte känner till den ikoniska franska maträtten från den lokala frankofila bistrons à la carte-menyn. Maträtten har en lång och intressant historia i det kulinariska landskapet, även här i Sverige. Pär Strömberg väljer tre fina viner som matchar perfekt till den rustika men eleganta rätten.
Vin till Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon är en fyllig långsamt tillagad köttgryta. Nötköttet bryns och bakas i gryta med rött vin, lök, vitlök, morötter, svamp och en bukett färska örter som timjan, persilja och lagerblad. Ibland tillagas potatis direkt i grytan, ibland serveras den kokt och hel och/eller pressad/mosad. Det finns naturligtvis många varianter av rätten, inspirerat av andra lokala kök, råvaror och serveringsvariationer men alla har de gemensamt att det är matlagning med rött vin som bas. Viner av pinot noir är de självklara valen men det finns även andra viner som passar fint till den mustiga grytan. Nedan hittar du tre passande vin till Boeuf Bourguignon som alla finns på Systembolaget.
Tenuta Cavalier Pepe Irpinia Aglianico 2023
-
- art nr 20127
- 750 ml
- 14%
- 159 kr
Lillesyskonet till Taurasi från Kampanien och den mycket habila druvan aglianico. Beläget öster om Neapel vinifierar Milena Pepe sin familjs druvor till bländande mästerverk. Energi och personlighet, svart frukt, örter och tighta strama tanniner med fyllig mogen frukt, mineralisk salta hallon och lakritstoner i avslutet. Grillmaten och ragun har fått en ny bästa vän och är din Boeuf riktigt mustig har du hittat rätt, även om avståndet mellan Irpinia och Bourgogne är längre än önskat.
Francois Martenot Bourgogne Cuvée Prestige Pinot Noir 2022
-
- art nr 5361
- 750 ml
- 12.5%
- 149 kr
La Maison du Francois Martenot både odlar och köper in druvor från flera vindistrikt i Frankrike och buteljerar under eget namn. Här bjuds en enkel men stilren instegs-pinot och för priset en riktig bargain. Frisk och bärig med hallon, jordgubb och sandelträ i nosen. Smaken rider vidare på aromerna med djupare skogshallon och lingon com backas av en tydlig men angenäm fatkrydda. Den här kan du servera även om din Boeuf är utan boeuf och således en vegetarisk eller vegansk variant. Till och med där boeufen är utbytt mot marulk, lax eller hälleflundra fungerar den alldeles utmärkt.
Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge 2022
-
- art nr 5283
- 750 ml
- 13%
- 239 kr
Kanonpinot med tydliga markörer för området och med druvtypiciteten på plats. Syrligt och läskande friskt av skogshallon, jordgubb, lingon, körsbär och sandelträ med en nyans av svartpeppar och kanel. Här har man plockat druvor från lite olika platser i Bourgogne. Sorterat för hand och avstjälkat inför maceration och jäsning i öppna jäskar i ek och ståltankar i cirka 30 dagar. Därefter har vinet genomgått malolaktisk jäsning i 228-liters barriquer av fransk ek i 18 månader. Ett naturligt och självklart val till den überklassiska, fullmatade och värmande Boeufen.