Matcha rätt – vin till chips och snacks
Lästid: 6 minuter
Chips, ostbågar, popcorn och vin? Räck upp en hand om ni aldrig mumsat på allehanda snacks från påse och samtidigt klunkat vin? Det finns faktiskt mängder av kombinationer här som är riktigt klockrena och här kommer min lilla guide för den stora livsnjutaren.
Lättsaltade chips
Det första potatischipset lanserades av Estrella 1957. Ett lättsaltat och krispigt chips som inte såg några smaksatta konkurrenter förrän hela tio år senare. Denna enkla goding har länge varit populär på svenska snackshyllor och kan fortfarande stoltsera med en tredjeplats på popularitetshyllan. Det som gör det lättsaltade potatischipset så ultimat är att den relativt neutrala smaken går att kombinera i oändlighet.
Det är det här chipset som agerar bas till anrättningar med till exempel crème fraiche och löjrom. Eller som oftast serveras om man ska bjuda på klassisk dipp därtill. De som är hårdare friterade är dessutom perfekta till just kladdiga tillbehör, då själva konsistensen på chipset håller sig intakt även då de doppas i härliga röror.
När jag ska njuta något gott i glaset till naturella chips av den här typen väljer jag gärna bubbel. Den rena och saltstinna smaken får de mousserande vinerna att skina och den feta karaktären tas enkelt om hand av bubblorna i vinet. Att fett och salt dessutom utgör två av tre delar som tillsammans med vin bildar den gastronomiska treenigheten är ju ingen hemlighet direkt.
Dryckesförslag:
André Clouet Grande Reserve
- art nr 7686
- 750 ml
- 12%
- 359 kr
Ett av mina absoluta favoritbubbel signerat charmige Jean-François Clouet och som sitter som hand i handske till just lättsaltade snacks. Smaken är full av röda äpplen, rostat bröd, frisk citrus och stenig mineralitet. Galet prisvärt och lika pålitlig!
Grillchips
Detta var det första smaksatta potatischipset som introducerades på svenska marknaden 1967, och är fortfarande idag silvermedaljör på poppislistan. Inte för att dom är starka på något sätt, men ett visst löksting har dom. Jag tycker att det är kanongott att hälla upp ett glas pepprig shiraz här, gärna i mer fruktdriven stil. Då får man den där mysiga grillkvälls-känslan som kan behövas när de mörka vintermånaderna infinner sig. För den vitvinsälskande snacksaren är en halvtorr riesling faktiskt inte alls dumt.
Dryckesförslag:
Glenelly Glass Collection Syrah 2022
- art nr 2473
- 750 ml
- 14%
- 149 kr
När det vankas klassiska grillchips vill jag gärna ha en kryddig syrah eller shiraz i glaset. Denna gång reser jag till Braaiens hemland Sydafrika och här får ni ett superfynd som levererar massor av mörk frukt, kryddor, viol och nykrossad peppar.
Dillchips
På 1970-talet kommer dillchipsen in i bilden. Med sin distinkta smak har det gjort sig populärt hos en stor del av befolkningen. Många svenskar förknippar just dillsmak till dessa snacks och jag har en väninna som klämt ur sig följande mening: ”Man vet att man är tjock om man tycker dillen luktar chips!” Om jag blir presenterad för en påse dillchips när jag står med handen i vinkylen så går tankarna lätt åt klassisk Rioja.
Den traditionella dillkaraktären som ofta återfinns i dessa viner gör att steget mellan de två produkterna inte känns särskilt långt. Är man däremot inte en rödvinsdrickare så tycker jag att en kryddig och lite päronstinn grüner veltliner, eller en örtig sauvignon blanc också kan finna sin smakpartner i just denna kombination av vin till chips.
Dryckesförslag:
Baron de Ley Reserva 2020
- art nr 2525
- 750 ml
- 14%
- 129 kr
Mustig och läcker Rioja med ursprungstypiska smaker såsom kryddor, torkad frukt och choklad. Eftersmaken är precis som du vill ha den – full av kaffe, vanilj och massor av dill. Konsumeras till en grabbnäve chips framför TV:n.
Ostbågar – eller Ostkrokar
Lanseringen av dessa ostsmakande snacks skedde i Sverige på 60-talet. Själva ursprunget är amerikanskt men ganska snabbt tog vi dessa majsbågar till våra hjärtan och inget annat fredagsmys har väl varit mer omdiskuterat. Framför allt handlar det om namnet och här går en tydlig gräns mellan norra och södra delarna av landet. Krokar är benämningen för oss som är födda norr om Dalälven. Bågar används av folk från Uppsala och söderut. Ostbågar förekommer dessutom numera även i matlagning och det finns en vilja att använda dessa vid fritering, eller som smaksättning runt smörgåstårtor och räkstubbar.
Men vad njuter vi då till en näve av dessa knallgula snacks? Svaret är lika enkelt som genialt. Den mjuka ostsmaken och den kryddiga sältan får vilken pinot noir som helst att ställa sig i givakt. Satsa kanske helst på en mera fruktdriven variant från till exempel Australien eller USA. Men om du verkligen vill känna dig som million dollar så knäcker du en riktigt dyr Bourgogne till dina Cheeze Doodles.
Dryckesförslag:
Louis Jadot Santenay 2020
- art nr 77493
- 750 ml
- 13%
- 339 kr
Som sagt, vill du slå på stort till dina smakrika ostkrokar så slänger du dig över en sådan här flaska - lyx på högsta nivå! Vinet bjuder på en matta av jordgubbar, hallon och torkade kryddor kantad av eleganta fat, sötlakrits och en snygg koncentration i eftersmaken. Magiskt!
Popcorn med smörsmak
När det gäller smörsmaken på popcorn så finns det ju allt från färdigsmaksatta varianter till att man helt enkelt smälter smör och vänder ner sina färdigpoppade majskorn i det innan servering. Här känns det ju givet att bjuda på ett lite mer fett och ekfatslagrat vin – tänk chardonnay eller chenin blanc så är du hemma! Vill du lyxa till det lite extra så river du över lite parmesan på dina popcorn vid servering också. Glöm inte att salta.
Dryckesförslag:
Stoneleigh Latitude Chardonnay 2021
- art nr 6360
- 375 ml
- 13.5%
- 84 kr
Smakrik och fatlagrad chardonnay från Marlbourough som bjuder på mängder av exotisk frukt, honung, vanilj, smör och en lätt rökighet från de rostade faten. Perfekt storlek för den lilla hemmakvällen där popcornskålen är påfylld och bästa tv-serien kommit ut med nya avsnitt! Dessutom är det skruvkork – och det gillar vi lite extra!