Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Redaktionen har rotat i vinskåpen efter passande vin till oxfilé.

Redaktionen har rotat i vinskåpen efter passande vin till oxfilé.

Bild på Wine Table
Wine Table

Lästid: 6 minuter

Oxfilé är mycket mångsidig och används i rätter som biff Wellington, tournedos Rossini och carpaccio. Den passar utmärkt för både stekning, grillning och för ugnsbakning. Filéns milda smak gör att den ofta kombineras med smakrika såser eller andra smakhöjande tillbehör. Här guidar Wine Table er till de bästa matchningarna av vin till oxfilé.

Oxfilén är en av de finaste och möraste delarna av nötkött. Det är en lång cylindrisk muskel som sitter längs ryggraden, inuti djurets sadelparti. Oxfilén som muskel används sällan av djuret, vilket bidrar till dess mörhet. Styckdetaljen delas ofta in i tre bitar: huvudet (tjockare änden), mittbiten (bästa delen för medaljonger eller tournedos), och till sist svansen (den smalare delen). Här delar vi några klassiska rätter oxfilé tillsammans med matchande vintips från Systembolaget.

Vintips till oxfilé
Oxfilén som muskel används sällan av djuret, vilket bidrar till dess mörhet. Bild från Gröna Gårdar, gronagardar.se

Klassiska rätter

Carpaccio

En klassisk italiensk rätt som består av tunt skivad rå oxfilé, ofta serverad som förrätt. Den skapades på 1950-talet i Venedig av Giuseppe Cipriani, grundaren av restaurangen Harry’s Bar. Ursprungligen serverades carpaccio med en dressing av majonnäs, citronsaft och Worcestershiresås. I modern tappning toppas carpaccio istället ofta med ingredienser som olivolja, kapris, rucola, parmesan och ibland med citron eller tryffel. Rätten är känd för sin elegans och för att framhäva råvarornas kvalitet.

Vin till Carpaccio

En glasflaska med Savigny-lès-Beaune Les Lavières 1er Cru Bouchard Père et Fils 2021, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Savigny-lès-Beaune Les Lavières 1er Cru Bouchard Père et Fils 2021

Exklusiv premier cru pinot som bjuder klassiska toner av jordgubb och sandelträ i nosen. Örtigt och förföriskt rödbärigt, nyanserat och kryddigt med torra tanniner hög syra och expressiv finish där ett uns av kakao och lingon bjuder en aptitlig beska. Drickes bäst efter en timmes luftning.

Biff Wellington

Ytterligare en klassisk maträtt där oxfilé täcks med en blandning av finhackad svamp (kallad duxelles) och ibland skinka, ofta lufttorkad prosciutto. Oxfilén och fyllningen sveps sedan in i ett lager smördeg och bakas i ugnen tills smördegen är gyllene och köttet är tillagat till önskad nivå.

Rätten är uppkallad efter Arthur Wellesley, den första hertigen av Wellington, som blev känd för sin seger över Napoleon vid slaget vid Waterloo. Biff Wellington är en elegant rätt som ofta serveras vid festliga tillfällen, gärna med tillbehör som rödvinssås, potatis eller grönsaker.

Vin till Biff Wellington

En glasflaska med Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape 2021, ett rött vin från Rhonedalen i Frankrike

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape 2021

Xavier Vignon visar tydligt vad regionen går för. Här finns stram koncentration och rejält smakdjup med köttiga toner, björnbär, lavendel, sandelträ och lite nymalen svartpeppar. Eftersmaken är välbalanserad, lång och med en lättsam energi.

Tournedos Rossini

En lyxig maträtt från det franska köket. Den består av en tjock skiva av oxfilé (tournedos) som steks till perfektion, ofta i smör, och serveras på en bit rostat bröd. På köttet läggs sedan en skiva gåslever (foie gras) och rätten toppas vanligtvis med en rik sås, ofta baserad på Madeiravin eller tryffel. Rätten skapades på 1800-talet och sägs ha uppfunnits av den kända franske kompositören Gioachino Rossini, som älskade god mat och ofta inspirerade kockar att skapa rätter åt honom. Kombinationen av kött, gåslever och tryffel gör Tournedos Rossini till en symbol för elegans och gastronomisk njutning.

Vin till Tournedos Rossini

En glasflaska med Val di Suga Brunello di Montalcino 2019, ett rött vin från Toscana i Italien

Val di Suga Brunello di Montalcino 2019

Djup doft av mörka bär, svarta körsbär, blåbär och svarta oliver. Torr och välstrukturerad med aptitretande tanniner. Vuxna smaker, koncentrerat av mörka bär, anis, gröna örter och rökiga, jordiga mineraler med fatkaraktär i avslutet. Servera vid ca 18°C.

Coeur de filet Provençale

En fransk maträtt där oxfilé står i fokus, tillagad med inspiration från Provence-regionen i Frankrike. Rätten är både rustik och elegant, och dess smakprofil är ett exempel på det franska kökets kärlek till enkla men smakrika ingredienser. Coeur de filet Provençale är en klassiker på svenska restauranger, ofta serverad som en finare rätt med inspiration från den franska gastronomin.

Vin till oxfilé Coeur de filét Provençale

En lättare glasflaska med Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge 2022, ett rött vin från Rhonedalen i Frankrike

Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge 2022

Klassisk Côte-du-Rhône-blandning av grenache och syrah. Doft och smak bjuder på björnbär, körsbär, mogna hallon, torkade örter, lagerblad och aningen svartpepparkrydda. Balansen mellan den friska frukten och den fylliga frukten sitter snyggt och även eftersmaken imponerar i sin tillgängliga stil.

Vin till helstekt oxfilé
Tournedos är den utskurna mittbiten på oxfilén. – Den kallas ibland även för ”filéns hjärta”

Några fler favoriter

Vin till helstekt oxfilé med potatisterrin och pepparsås:

En glasflaska med Seghesio Sonoma Zinfandel 2021, ett rött vin från Kalifornien i USA

Seghesio Sonoma Zinfandel 2021

En jänkare bestående av brorslotten zinfandel och mindre delar petite sirah, carignan, syrah och blandade blå druvsorter. som visar vad druvan går för när förutsättningar och vinmakeri allieras i en välkomponerad och passionerad symfoni. Rena röda bär, inte så mörkfruktig och blåbärig som tidigare årgångar, men likt förbaskat otroligt charmigt och gastronomiskt kompatibelt. Fylligt och kraftfullt men mjukt som bomull med delikat frukt, och finstilta tanniner i total balans med charm och personlighet. Ett maffigt men välmående balanserat vin från gamla knotiga stockar.

Vintips till tournedos med grönpepparsås och rostad pumpa:

En glasflaska med Al Caleri by Chiara Condello, ett rött vin från Emilia-Romagna i Italien

Al Caleri by Chiara Condello

Josig, läcker och lättklunkad sangiovese i fräscht sval stil. Smaken är full av mörka bär, torkade örter, mogna hallon samt en hint av kakao som smyger sig in i eftersmaken. Både fyllig frukt och hyfsad struktur. Sitter som en smäck till maträtten. Försiktig vinmakning, naturlig tillverkning, tid och tålamod. En del av det självklart jordnära receptet bakom Chiara Condellos viner. Här talar växtplatsen genom druvans rena röda frukt, friska syra och sofistikerade personlighet.

Vin till oxfilé med potatisrosor och tryffelbearnaise:

En glasflaska med Giacomo Grimaldi Barolo Piccole Vigne 2018, ett rött vin från Piemonte i Italien

Giacomo Grimaldi Barolo Piccole Vigne 2018

Högkvalitativt och magiskt gott instegsvin till den röda magin i Piemonte. En otroligt prisvärd Barolo från de yngre stockarna i familjegården som ligger högst upp i byn Barolo. Körsbär, viol och rosor med frisk syra, fyllig frukt och klättrande tanniner. Hantverksmässig naturlig vinmakning där stilen är omisskännlig för nebbiolo från Barolo. Det vittnar också om vilken kvalitet Piccolo Vigne har för längre lagring. Dessutom till ett fantastiskt bra pris, en garanterad super-bargain!

Vin som passar till oxfilépasta med svamp och tryffel:

En glasflaska med Fontanafredda Raimonda Barbera d'Alba 2022, ett rött vin från Piemonte i Italien

Fontanafredda Raimonda Barbera d'Alba 2022

En uppvisning i barberas kvalitet med läskande frukt och rödbärig fin struktur. Inledningen i nosen är ljuvligt bärig och en mjuk fathantering bjuder komplexitet till klunkabiliteten. Syran är hög men väl integrerad, mycket välkomponerat. Passar så bra till den enkla hemmapizzan som vi rullar ut och fyller med enkla tillbehör och lägger direkt på campinggrillen. Det här är ”il vino del poppolo”, folkets vin, i Italien. Blir det också ditt?

 

Vill du ha fler vintips till passande maträtter och tillfällen så har du kommit rätt

Dela via:

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.