Bild på Vin till påskmaten

Vin till påskmaten

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Nu är det visserligen några dagar kvar till att haren, tuppen och kärringen knackar på dörren men beställningssortimentet blir svårt att hinna med. Så vi har fyndat loss lite på de fasta hyllorna inför denna härliga högtid. Här kommer mina bästa flaskor vin till påskmaten, ja och en öl såklart!

Svensk påskmat och traditionell dryck – en smakrik högtid

Svenskar älskar påsken, inte minst för all god mat. Vi dukar ofta upp en buffé som bjuder på klassiska rätter och lockar fram vårkänslorna. Många av traditionerna påminner om julens, men här lyfter vi smakerna med lättare och friskare inslag.

Sillen tar täten

En klassisk påskmåltid startar nästan alltid med sill – vi lägger in den i smaker som senap, vitlök, dill eller citron. Till sillen kokar vi potatis och lägger upp gräddfil och gräslök. Vi delar ägg, toppar dem med majonnäs, räkor eller rom och sätter dem mitt på bordet – symboler för liv och påskens kärna.

Vi lyfter även fram lax i både gravad och rökt form. Lammsteken tillagar vi långsamt och smaksätter med örter, en rätt som förenar både tro och tradition. Vi fyller på buffén med ostar, steker köttbullar, kokar prinskorv och gratinerar Janssons frestelse. Måltiden avslutar vi gärna med något sött – kanske en påsktårta eller några vackra chokladägg.

Vin till påskmaten?

Till maten häller vi upp snaps eller kryddat brännvin och sjunger gärna en snapsvisa till. Många väljer klassiker som OP Andersson eller Skåne Akvavit. Föredrar du något lättare? Då passar en kall lager eller ett glas friskt vitt vin perfekt till sill och lax. Till det kryddiga lammet plockar vi fram ett smakrikt rödvin med fyllighet.

Gemenskapen i fokus

Påsken handlar inte bara om maten – vi samlas, skrattar och njuter tillsammans. Oavsett om vi firar storslaget eller enkelt, så skapar vi stämningen med god mat, dryck och framför allt – sällskapet.

vin till påskmaten

En lättare glasflaska med Dr L 2023, ett vitt vin från Mosel i Tyskland

Dr L 2023

Visst är det lite gott med halvtorra viner? Lättdrucket, matvänligt och med föredömligt låg alkohol. Just denna har jag druckit rätt mycket av i mina dagar och då oftast som ett litet glas när middagen tillagas. I påsk kommer jag fräscha upp mig och mina gäster med denna efter själva påsklunchen – som en liten mellanakt innan grillen ska tändas. Tänk päron, saftiga äpplen, citrus och vita blommor.

En lättare glasflaska med Reyneke Organic Chenin Blanc 2024, ett vitt vin från Western Cape i Sydafrika

Reyneke Organic Chenin Blanc 2024

Jag är svårt förtjust i både Johan Reyneke och hans viner. Denna ekologiska lilla goding lanserades i början på mars och har blivit lite av en stapelvara hemma hos mig. Frisk och fräsch med smak av honungsmelon, persikor, smakrika päron och ett uns av örter i eftersmaken. Det här serverar jag gärna till påskens helgrillade kyckling smaksatt med citrus, timjan och vitlök. Gotteligottgott!

En glasflaska med Dehesa La Granja 2020, ett rött vin från Kastilien-León i Spanien

Dehesa La Granja 2020

Kryddigt och pepprigt brakfynd från området Castilla y León i nordvästra Spanien. Här pratar vi tempranillo från höghöjdsodlingar som efter jäsning fått lagras ett år på fat. Vinet bjuder på en mörkfruktig karaktär, full av körsbär, torkade frukter, stråk av vanilj och svartpeppar. Det här vinet passar utmärkt till lammsteken eller om man går all in med säsongens första grillning.

En glasflaska med Oppigårds Easter Ale, en ale från Sverige

Oppigårds Easter Ale

Jag vet att det inte är första gången jag tipsar om denna runt påsk – men jag tycker ju att det är så gott! Härligt maltig med finfina toner av kanderad apelsin, kryddor, mörkt bröd och lite kolaknäckig eftersmak. Jag dricker den gärna till läckra kötträtter eller till en rågmacka med matjessill, västerbottensostcrème och brynt smör.

En glasflaska med Moscato d’Asti Gianni Doglia 2024, ett vitt vin från Piemonte i Italien

Moscato d’Asti Gianni Doglia 2024

Så här i påsktider kan man behöva bli påmind om sommarens ankomst och det gör man bäst med en Moscato d’Asti. Detta vin smakar så mycket sommaräng att det nästan är löjligt. Smultron, fläder, persikogodis och allehanda blomster trängs i glaset – dessutom är vinet lätt pärlande. Det här dricker jag mer än gärna till en vit chokladmousse med passionsfruktsirap eller en klassisk gino. Perfekt avslutning på en lång påskhelg!

 

Nyfiken på fler dryckestips av Maja Berthas? Klicka här!

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Muscadet Ostron & Vin

Livligt

Stockholm, Vasastan

Hål i väggen

Bar Ingrid

Avslappnat

Stockholm, City

Hål i väggen

Hornstulls Bodega

Skön atmosfär

Stockholm, Södermalm

Hål i väggen

Teddys

Charmigt

Stockholm, Östermalm

Hål i väggen

Leijontornet Bar

Mysigt

Stockholm, Gamla stan

Hotell

Combo Vinbaren

Avslappnat

Stockholm, Vasastan

Perfekt läge

Lilla Vinbaren

Mysigt

Malmö, Innerstaden

Perfekt läge

Suggan Vinbar

Charmigt

Göteborg, Majorna

Upcoming

Bar Libertin

Charmigt

Stockholm, Söderort

Ramla in