Vin till risotto – tre viner som du enkelt hittar på Systembolaget
Lästid: 3 minuter
Risotton föddes redan på 1500-talet i Venedig med omnejd. Med åren har den blivit en populär rätt överallt i hela världen. Den är enkel att laga och variationsmöjligheterna oändliga! Vi plockar här fram tre passande viner.
Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2023
-
- art nr 22300
- 750 ml
- 13.5%
- 149 kr
Nebbiolo är onekligen formulär 1A vad gäller vin till risotto. Här uppe i de nordvästra delarna av Italien frodas också den ljuvliga tryffeln, och är det så att du kommer över en liten bit av den delikatessen är lyckan gjord. Fontanafredda är en riktig legendar till producent här uppe, och de gör kalasviner i alla prisklasser. Den här hyfsat enkla Langhe Nebbiolon bjuder på väldigt mycket smak för pengen, med alla klassiska markörer. Vi snackar, körsbär, jordgubbar, kanel, ljus nougat och sandelträ. Syran kickar till snyggt i munnen och de så berömda nebbiolo-tanninerna är väl integrerade och silkiga. Häll gärna upp vinet på karaff någon timme innan du laddar på en krämig risotto med hyvlad tryffel på toppen!
Nerello Mascalese Nicosia 2021
-
- art nr 2094
- 750 ml
- 13%
- 119 kr
Nu reser vi till den motsatta delen av Italien, närmare bestämt den trendiga ön Sicilien. En av de druvor som är så typiska för ön är nerello mascalese, vilket också är vad vi har i glaset här. Den ger vanligen viner som är hyfsat lätta i stilen, vilket jag tycker gör sig prima till just risotto. Druvorna till det här vinet är plockade runt om på Sicilien, främst i Ragusa i de sydöstra delarna, men också från Etna. I det här glaset får du en kombination av solmogna jordgubbar, körsbär och blodapelsin, men också kryddigare toner av lakrits, fat och färsk rosmarin. Lysande gott att korka upp till en klassisk risotto där du också har en helgrillad och örtspäckad kyckling som tillbehör.
Jean-Claude Boisset Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines 2023
-
- art nr 78614
- 750 ml
- 13%
- 189 kr
Nu lämnar vi faktiskt Italien helt och hållet och reser istället till franska Bourgogne. Och jo då, just pinot noir är en druva som är ett fenomenalt ackompanjemang till just risotto, inte minst så om du kombinerar den med någon form av svamp. Gula kantareller är givetvis facit, men även annan svamp går prima. Vinet då? Här får du ett lysande bra insteg i den magiska världen av röd bourgogne. Doft och smak bjuder på hallon, jordgubbar, lite syrliga lingon, färska örter och en försiktig överton av peppar och kanel. Lysande bra för pengen i mitt tycke, med harmoni, smakdjup och fin längd. Även här skadar det inte att låta vinet blomma ut i en karaff en timme eller två. Se till att du har rikligt med parmesan i risotton, och toppa gärna anrättningen med baconkrisp.
Risotton är i grunden en enkel rätt. Buljong, ris, lök, olja, vitt vin och parmesan är de givna ingredienserna. Du kan utan problem servera den året om, med allt från skaldjur och sparris till kyckling och kött. I Italien äter man den normalt på egen hand, som en så kallad primo, men den är också tacksam att göra som klassisk varmrätt.
Lyckas med din risotto
Det finns några enkla knep för att verkligen få till den där krämigheten i risotton. Rätt ris är steg nummer ett, och där är det arborio eller carnaroli som gäller. Se också till att du fräser löken på hyfsat låg temperatur, men under längre tid. Buljongen ska också vara rejält varm, helst nära kokpunkten, när du slår på den.
Sist, men inte minst: rör om kontinuerligt! Häll på lite buljong i taget, och rör tills vätskan nästan helt kokats bort. Tillsätt sedan mer buljong, och fortsätt så tills risotton är klar.
Fler vintips!
Under vinjetten Grab a Bottle samlar vi viner som du lätt får tag i på ett Systembolag nära dig!