Äntligen är det dags för Fettisdagen – vi har matchat vin till semlan!
Lästid: 3 minuter
Även om fettisdagen traditionellt är sista kraftsamlingen innan fastan (och de flesta kanske inte längre håller hårt vid just den traditionen) så tar många svenskar chansen att vältra sig i en riktigt stinn bulle fylld med mandelmassa och grädde en dag som denna. Här hittar du vin till semla på Systembolaget
Vissa kanske har smaskat på dessa godsaker i veckor nu. För den stora semmelälskaren finns idag mängder av varianter att tillgå. I butikerna hittar man inte bara de klassiska semlorna utan smaker som kaffe, choklad, lakrits, pistage samt saffran har numera en självklar plats i kyldiskarna. Namnen kan också variera mellan semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, som i versionen med varm mjölk, även hetvägg. Nedan kan du läsa om flera sorters bullar och vin till semla på Systembolaget.
Många möjligheter
För om riktigt otraditionella bjuds även på semmelwraps, korvsemlor, våffelsemlor och semlor byggda på kanelbullar. There’s no end to the possibilities!
Men vad dricker man då till denna svenska klassiker? Lite beroende på hur semlan är smaksatt kan dryckesvalet skifta lite, men söta viner känns ju givet!
Vin till klassisk semla
Att Vin Santo inte är någon högoddsare till semla förvånar kanske inte. Denna italienska specialitet njuts ju traditionellt till mandelbiskvier. Steget är då inte så långt till semlans mandelmassefyllning och kombinationen är en fullträff.
Ruffino Vinsanto Serelle 2020
-
- art nr 8119
- 375 ml
- 15%
- 189 kr
Den här varianten bjuder på en läckert knäckig och söt stil med inslag av torkade frukter, pomerans, vanilj och mandel. Servera lätt sval i ett tjusigt, gammeldags, slipat glas.
Vin till saffranssemla
Till den inte lika traditionella saffranssemlan tycker jag att det är kanongott med ett ädelrötat vin från Bordeaux. Det finns något med dessa som gör att det sjunger i gommen när saffranssmaken blandas med de härliga aromerna i vinet.
Château La Rame 2020
-
- art nr 7962
- 375 ml
- 13%
- 149 kr
Denna mycket prisvärda söting kommer från grannkommunen till Sauternes och ger en stor smakupplevelse med toner av aprikos, saffran och mandelflagor. Även här vinner vinet på några graders nedkylning innan ”frossan” tar vid.
Vin till supersemla
Numera hittar man gärna semlor som inte bara är fylld med mandelmassa. Vissa har packats med stora, rostade nötter strax under locket också. Det ger ju inte bara en annan textur utan tar fram en särskild nötighet som gärna får kombineras med liknande karaktärer.
Cossart Gordon Bual Colheita 2014
-
- art nr 8421
- 500 ml
- 19%
- 329 kr
Här kommer ett riktigt supervin som verkligen kan matcha det knäckiga i en supersemla. Tänk nötter, bränt socker, russin och choklad och du vet precis vad du har i glaset framför dig. Himmelskt!
Vin till lakritssemla
En av de nyare varianterna av semlor smaksätts med lakrits och det blir en riktigt smakrik historia. Tänk gärna tänka lite utanför ”mandelboxen” och kräma på med ett rött, sött, vin.
Domaine Pouderoux 2022
-
- art nr 7806
- 500 ml
- 16%
- 127 kr
Denna ljuvlighet går också att servera till en chokladstinn semmelvariant, men är man lakritsälskare så är man! Vinet är fruktdrivet med smak av blåbär, körsbär, mörk choklad och stråk av sötlakrits. Snygg sötma och en viss tanninstruktur som ger en lång eftersmak.
Nyfiken på fler texter av Maja Berthas? Klicka här!