Vin till torsk och skrei – tre viner som du enkelt hittar på Systembolaget
Lästid: 3 minuter
Skrei är en premiumvariant av torsk, känd för sin fasta konsistens och höga kvalitet. Den fiskas endast under säsongen mellan januari och april, vilket gör den till en eftertraktad råvara i det nordiska köket. Pär Strömberg har valt ut tre viner från Systembolagets fasta sortiment som passar till olika recept och stilar på tillagning av skreien.
Vin till torsk och skrei
Vad är skillnaden mellan torsk och skrei? Torsk och skrei är egentligen samma art – Atlantisk torsk (Gadus morhua). Skillnaden ligger i var och hur fisken lever:
Torsk är ett samlingsnamn för flera bestånd av arten. Den finns längs hela Nordatlanten och lever både stationärt och som vandrande bestånd. Kusttorsken lever exempelvis året runt i samma område och är generellt mindre och ljusare.
Skrei är en särskild typ av torsk från Barents hav som varje vinter och vår migrerar långa sträckor till den norska kusten. Främst migrerar den till vattnen kring Lofoten för att leka. Ordet skrei kommer från det fornnordiska ordet skrida vilket betyder ”vandra”. På grund av sin långa vandring har skrei en fastare muskelstruktur och vitare kött än vanlig kusttorsk.
Vin till torsk och skrei – tre viner som du enkelt hittar på Systembolaget
La Désirée Chardonnay 2023
-
- art nr 6321
- 750 ml
- 12%
- 109 kr
Charmerande prisvärd chardonnay från Loiredalen med frisk gul nos, citrus och äpple, mineralitet, syra och energi. Lätt brynt smör, vita blommor och örtig bivax ger fyllnad i kroppen som mynnar ut i ett krispigt mineralrikt avslut. Till den här typen av friska viner med lite fetma och hög syra vill jag servera en långsamt ugnsbakad skrei. En elegant och enkel rätt där skreifilé bakas varsamt i ugnen och serveras med brynt smör, färskriven pepparrot, rivet kokt ägg och kokt potatis. Kombinationen av det milda, fasta fiskköttet och det nötiga smöret med pepparrotens sting gör detta till en favorit.
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2024
-
- art nr 82623
- 750 ml
- 13.5%
- 299 kr
En elegant syrlig nos av svartvinbärsblad, gul och grön frukt, vita bär och passionsfrukt inleder. Smaken följer samma register. Vinet har en vibrerande elektrisk spirande syra mot en tät fyllig kropp. Avslut av klingande mineralitet, grapefruktzest och kiwiskal. Ett toppenvin i fasta sortimentet som håller hög klass och som bär upp sauvignon blancs rykte i Nya Zeeland. Till ett så här stilrent vin serverar jag gärna något riktigt klassiskt. Skreimølje (skrei med lever och rom) är en klassisk traditionell vintermåltid i Norge. Skreien serveras med sin egen lever och rom, tillsammans med kokt potatis och skirat smör. Levern används ofta för att göra en smakrik sås. Känner du inte att lever och rom är din grej så är skreien är en mångsidig råvara och kan även användas i allt från fiskgryta till ceviche.
Saint Clair Origin Pinot Noir 2022
-
- art nr 16015
- 750 ml
- 12.5%
- 119 kr
En av de första privatägda vingårdarna i Marlborough – Saint Clair – grundades 1978 av Neal och Judy Ibbotson. En klämcheck pinot noir som tickar alla boxar för druvans uttryck på Nya Zeeland. Örtig, kryddig, bärig med frisk syra och massor av energi. Skrei med rödvinssås är en spännande kombination där den fasta, milda fisken möter den fylliga och smakrika såsen. Testa ugnsbakad skrei med rödvinssås och rotfrukter i ugn med timjan som match till Origin Pinot Noir.