Viner som lirar
Lästid: 8 minuter
Fredag den 2 augusti är en dag jag väntat på av många anledningar. Naturligtvis för att det är ett av de inplanerade släppen av småpartier med exklusiva lanseringar hos monopolbutikerna, men också för att det är premiär för ett av mina stora favoritband TOOL att äntra scenen av streamingtjänster.
Hittills har enda sättet att lyssna på deras magiska och förföriskt ibland obskyra och stötande musik varit så hederligt som att spela deras album på grammofon- eller CD-spelare. Jo, deras album har funnits på Youtube sedan länge men det är inte riktigt samma sak. Mycket talar för att de även släpper sin första singel på fredag, från kommande albumet Fear Inoculum, som låtit vänta på sig i 13 år. Den 30 augusti släpps således deras femte fullängdare och för alla oss Toolfans är detta en högtidsdag som bör firas.
Så, varför skriver jag om detta på en sida som handlar om vin och dryck? Jo, när jag tog mina första staplande steg som vinskribent för snart sju år sedan inledde jag min premiärtext med att skriva om sångaren i bandet Tool, Maynard James Keenan, hans vingård Merkin Vineyards och hans viner under namnet Caduceus Cellars. Maynard är så mycket mer än ännu en kändis som sätter sitt namn på en vinflaska. Han är vinproducenten och ägaren av både Caduceus Cellars och Merkin Vineyards, med 110 tunnland vinstockar i hela Arizona. Han är ägare, vinproducent och grundare av det Arizonabaserade vinkooperativet “Four Eight Wineworks” samt en av grundarna och styrelseledamot i Arizona Vignerons Alliance. Hans viner är svåra att få tag på i Sverige men besöker du USA är det inte att låta sig väntas på, hög kvalitet och precision genomsyrar hela hans katalog.
För att återknyta detta till fredagens släpp av småpartier på Systembolaget så har jag listat mina tips under var och ett av Tools åtta officiella släpp.
72826 (Demo)1991:
Glup Cinsault 2018, Chile, Valle del Itata, nr 92117, 159 kr, 2000 fl.
Namnet Longavi, i den Chilenska producenten Viña Longavis namn, betyder Ormhuvud och siffrorna 72826 från Tools första demo är en besläktad benämning till detta djur, iallafall om man får tro de kristna historierna som berättas i både nya och gamla testamentet. Vad GLUP står för vet inte jag, men det är ett vin som är redo att gulpa i sig, helst i stora klunkar. 100 % Cinsault, ljust röd, ren doft med inslag av kryddor och fat. Len och ren smak, bigarråer, hallon, medelhavsörter och mineraler. Ljust kött och grönsaker på grillen och flera flaskor GLUP blir sataniskt gott i augustikvällen.
Opiate (EP)1992:
Cruse Wine Monkey Jacket Red Blend 2017, SA, Kalifornien, nr 92364, 239 kr, 2400 fl.
Denna field blend känns passande då vallmo är vanligt förekommande i vingårdar. Om så är fallet i norra Kalifornien hos Cruse Wine får vara osagt. Monkey Jacket består iaf av en uppsjö lokala druvor som växt, skördats och vinifierats ihop. Fruktigt och juicy, röda vinbär, syrliga bär, lite blomster (vallmo?) och frisk pigg syra i bra balans med mjuka tanniner. Ett riktigt schysst sommarpang till grillen, dessutom blev vinmakaren Michael Cruse utsedd till Winemaker of the Year 2016 av San Francisco Chronicle. Många kineser kom till San Fransisco för guldrushen på 1800-talet och stadens Chinatown blev känt för sina många opiumhålor. Opiater är dock inget vi förespråkar hos Winetable.se, bara för att få det sagt, men Tools första EP Opiate är en klassiker.
Undertow 1993:
Wild Yeast Chardonnay 2018, Sydafrika, Robertson, nr 95233, 175 kr, 3600 fl .
Kanske min favorit av alla Tools album, låtar som Prison Sex, Bottom och Sober har betytt mycket för mig i min ynglings vilda dagar. Passande till det är detta vildjästa och mycket prisvärda vita vin från Sydafrikanska Springfield Estate. Robertson är adressen för denna Wild Yeast Chardonnay, som namnet avslöjar är spontanjäst på egna jäststammar. Lite spicy kryddig chardonnay helt i min smak, citrus, päron, persika med underströmmar av honungsmelon/bivax mot slutet och ett bra pris, vilket gör att den kommer få några hyllplatser extra i min källare. Jag köpte skivan när den kom ut och året därefter, på en tågluff i Berlin, såg jag dem live för första gången.
Ænima 1996:
Loxarel A Pèl Ancestral 2018, Spanien, Katalonien, Pendedès, nr 97019, 169 kr, 1500 fl.
Likt titeln på plattan från 1996 är Loxarel en lek med ord. Anagramet är från druvnamnet Xarel-lo och ett alldeles utmärkt uttryck för området Penedés. Ancestral är en liknande metod som Pet Nat, vinet är alltså inte degorgerat och har ingen dosage. Hög frisk syra, helt torrt och fruktigt med päron och citrus i basen, mjuk skön mousse, riktigt bra längd… och pris. Pigg och lättsam Cava med kapsylförslutning. Om värmen håller i sig är det sånt här vi vill dricka för att behålla sommarkänslan långt in på höstkanten. Loxarel är ett familjeägt företag från Penedés strax utanför Barcelona som tillämpar biodynamisk odling.
Salival (Samlings box) 2000:
Herdade do Rocim Amphore 2018, Portugal, Alentejo, nr 92352, 199 kr, 2400 fl.
Inte bara kork i Alentejo… gråpäron, krusbär, grapefrukt, friskt, lätt men med viss skalkaraktär och rökigt avslut av mineral formar detta Amforavin från Rocim. Minimal påverkan under tillverkningsprocessen, naturlig jäst och mognad på amforor av lera. Alentejo som ligger i inlandet mot Spanien är en stor del av Portugals vinodlande regioner men kanske inte lika känd som övriga. Normalt produceras här fruktiga röda viner, men denna krispiga vita version med en samling lokala druvor på 40% Antão Vaz, 20% Perrum, 20% Rabo de Ovelha och 20% Manteúdo är ett levande undantag och ett bevis på att Alentejo också kan leverera vitt! När Salival kom hade jag gått ut konstakademin i Amsterdam och redan sett bandet live ett tiotal gånger.
Lateralus 2001:
Jean Fournier Marsannay Clos du Roy Rouge 2016, Frankrike, Bourgogne, nr 92191, 379 kr, 600 fl.
Det krävdes kanske inget lateralt tänkande för att skapa just detta vin och kanske var det aldrig något större problem heller, men med nya infallsvinklar har Jean Fournier implementerat ekologisk vinmakning i den från 1700-talet anrika vingården. Detta med bravur. Sonen Laurent står vid rodret idag när denna Marsannay Rouge presenterar sig med en fantastisk prislapp i Bougogne-mått mätt. Vinernas struktur visar seriositet och lagringsduglighet samtidigt som den läckra frukten och dess yppighet fullkomligt skriker: drick nu. Frisk doft av röda bär, stram och sträv med skön syraskjuts. Kryddiga fat, syrliga röda bär, körsbär/moreller och skogshallon dominerar denna vackra stilrena Pinot Noir från nordligaste delarna av Bourgogne.
10,000 Days 2006:
Greystone Sea Star Riesling 2016, Nya Zeeland, North Canterbury, nr 92349, 179 kr, 2400 fl.
Sea Star Riesling från North Canterbury på Nya Zeeland presenterar äpplen och päron, petroleum och krusbär, nässlor mineral och vita smultron, ja det är så det känns i munnen, när man bara vill klunka vidare på detta otroligt friska och fruktiga ekovin från en unik växtplats på Omihi’s sluttningar. Den familjeägda vinfirman Greystone Wine producerade sitt första vin 2008 och ligger på den Nya Zeeländska Sydöns östkust. Det senaste av Tools album kom alltså två år innan Greystone började göra vin på allvar, bara en sån sak. 10000 dagar är i runda slängar 27 år, lika många år som det i skrivande stund var sedan Tool släppte sin första EP.
Fear Inoculum 2019:
Casanuova di Nittardi Chianti Classico Vigna Doghessa 2016, Italien, Toscana, nr 92335, 199 kr, 2400 fl.
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, passande för både kommande Toolplattan och Casanouva di Nittardis single vineyard-vin Vigna Doghessa på bolishyllan. Jag håller viner från Chianti Classico högt och har under senaste året fått möjlighet att prova mycket, så mycket att dess kommuner börjat urskilja sig från varandra och dess olika unika terroir visar upp sig. Här visar Castellina in Chianti sin klass. Vingården Fattoria Nittardi satsar mycket på konst och varje år gör en ny konstnär etiketterna till deras viner. 2016 bekläds av britten Allen Jones och tidigare år har storheter som bl.a. Yoko Ono, A.R. Penck och Günter Grass förärat flaskorna med sina verk. I glaset ett djupt rött vin på 100 % Sangiovese, jordig, blodig och fatig doft med kraftfulla körsbär som bas. Bra tryck i alla delar, körsbär, viol, mylla och örter och ett vin enligt mottot; Per Aspera ad Astra! Inokulering är även en äldre term för ympning, just fyi!
Det finns en hel del fler viner att upptäcka i denna augustilansering, men jag har valt dessa och jag hoppas att du gillar dem. Systembolaget gör ett bra arbete med lanseringarna i små partier, men för övriga, fasta sortimentet finns en hel del att önska och jag avslutar med ett citat som även är Maynard James Keenans motto för Caduceus viner.
“The more one pleases generally,
the less one pleases profoundly.”
– Stendahl, Love 1822