VINSTUDION – FYND, FRUKT OCH KVÄLLSSUDD
Lästid: 3 minuter
En gång i månaden träffas WineaccordingtoMaria Brander Sporre och Dan VinLepp för att blindtesta, fota och prata om fyra viner under 200 kronor, ur Systembolagets sortiment.
Maria från Vasastan gillar tanken på hållbarhet men sätter smaken framför filosofin medan söderkisen Dan tjatar om svavelhalt, biodynamik och orangevinets storhet. Här får ni ta del av ett härligt vinsurr!
Efter en hektisk månad på alla fronter samlar vi oss i Marias kök över en kopp hett kaffe. Problematisering av alkohol och vinpassion är några av dagens samtalsämnen. Utan att i förväg ha bestämt tema dukar båda fram viner från det fasta sortimentet, två röda och två vita. Med stor förväntan korkar vi upp flaskorna och börjar prova oss igenom glasen.
Provat: 12/6-2019
Publicerat: 28/6-2019
Först ut är Marias svalodlade Assyrtiko (druva) från nordvästra Grekland av producenten Kir-Yianni. Vinet är ett stående inslag i Marias vinkyl och hon väntar spänt på Dans utlåtande. Tyvärr tycker Dan att vinet är rörigt och saknar miljömärkning. En limefrisk, melonfruktig, lätt kryddig och småfet doft lovar mycket som den enklare smaken inte lever upp till. ”För mig är det här en taverna på en grekisk strand där havet är turkost och den friterade bläckfisken alldeles så där fantastiskt krispig” säger Maria och drömmer sig bort. Frisk syra, päron och ett stänk av havsvatten. Ett fyndvin är hennes slutsats.
Provat: Kir-Yianni Assyrtiko 2018, Grekland, Makedonien, nr 2338, 99 kr
Vin nummer två förbryllar oss båda. Med den dämpad syra, tropiska frukt, tydlig smörighet och viss beska hamnar Maria vid varmare breddgrader och inte alls i norra Bourgogne som vinet kommer från. Vi talar om Chablis där vinerna annars kännetecknas av hög syra, mineral, äpplen och citrus. ”Kan den varma sommaren ha påverkat?” är något vi frågar oss. Vinet kommer från den välkända producenten J M Brocard och är en del av deras satsning på att gå mot biodynamiskt och hållbart jordbruk. Bra kvalité men Maria konstaterar att hon personligen satsar på deras instegs-Chablis ”Sainte Claire”, som är en mer stiltypisk Chablis.
Provat: Chablis Vieilles Vignes Sainte Claire 2018, Frankrike, Bourgogne, nr 5595, 199 kr
Trean lirar fint i bådas munnar och Dan prickar utan tvekan in att det är ett vin från Italien. Druvan däremot, Nerello mascalese (samt 10% Nerello cappuccio) är svår och blandas lätt ihop med Nebbiolo från norra Italien eller Toscanas klassiker Sangiovese. Vinet är från Sicilien och en av juninyheterna på Systembolaget. Här får det typiska röda ytterligare en dimension tack vare den vulkaniska mineraliteten som viner från Etna ofta bjuder på. Druvorna kommer från ekologiskt certifierande vingårdar och är helt klart ett köp-igen-vin!
Provat: DeAetna Etna rosso 2016, Terra Costantino, Italien, nr 2400, 149 kr
Det fjärde och sista vinet kommer från österrikaren Franz Weninger, som driver biodynamiska jordbruk i både Ungern och Österrike och framställer viner med så få tillsatser som möjligt. “Sopron” görs på druvorna Kékfrankos (även känd som Blaufränkisch el. Lemberger) och Syrah. Dan som inte har provat nya årgången är förhoppningsfull men hurraropen uteblir. Doften är lite snål och i munnen upplevs vinet tunt med jordiga blåbär, plommon, hallon som tyvärr dör ut för snabbt. Ett kärleksfullt tillverkat vin till ett lågt pris som i alla fall Dan kommer ge en ny chans men då serverat i större kupor, i lägre temperatur och efter en timme i karaff.
Provat: Sopron Kékfrankos és Syrah 2018, Weingut Weninger, Ungern, nr 2158, 99 kr
Alla viner är testade och vi kan konstatera att dagens vinnare blir den ekologiska DeAetna från Sicilien. Den korkar vi upp, lite väl kyld, till sommaren kvällssudd på balkongen. Skål för sommaren och kom ihåg, #drickmindremenbättre