VINSTUDION – SIPPVÄNLIGA FYND & HANTVERKSROSÉ
Lästid: 4 minuter
Våren kom men ångrade sig. När vi ses i Marias lägenhet i Vasastan i början av maj står termometern på ynka fem grader och solen kämpar för att tränga sig förbi gråa moln.
Maria varnar för katterna som gillar att äta på skosnören. Dan är lite småstressad för att hinna till förberedelserna av Munskänkarnas nyhetsprovning och missar helt att den stickade vinstrumpan ligger som tuggvänligt byte i den medhavda väskan. Fortsättning följer… Vi är båda två nyfikna på vad den andra har införskaffat för viner. Denna gång har vi bestämt att ett vin skall komma från fasta sortimentet och ett från BS. (Klicka här om du vill veta hur man beställer via BS!) Vi häller upp vinerna och sätter igång.
Vi börjar med ”Dans” vita vin som är ett av de få biodynamiskt odlade vinerna i fasta sortimentet. Han har även testat andra viner från vinmakaren Vasco Croft på Aphros Wine i den nordportugisiska regionen Vinho Verde, som han uppskattar. (ligger bl.a. bakom Phaunus Pet Nat Rosé som släpptes i små partier 26/4) Efter en stunds provande enas vi om att detta är en riktig sommarhit både som sippvin och till lättare skaldjurs- och fiskrätter! Friskt, syrligt med ren och njutbar frukt. Dan börjar genast drömma om solvarma skärgårdsklippor. Maria ser framför sig vinluncher på någon uteservering i solen. Vinet är gjort på den lokala druvan Loureiro och har jäst och lagrats på ståltank. Ett fynd i sin kategori!
Nästa vin blir en riktig överraskning. Maria har gått till en beprövad Siciliansk producent i hopp om att glädja Dans smaklökar. Hon har tidigare avslöjat att det ska vara ett rosévin med i provningen men färgen är snarare orange och kallas ”buccia di cipolla” på italienska eller ”lökskal”. ”Oj! Spännande!” utbrister Dan, ”inte alls vad jag förväntade mig när du sa rosé”. Vinet kommer från producenten Girolamo Russo, för vilken Giuseppe Russo gör ursprungstypiska viner vid Etnas fot. Vi konstaterar att det gäller att sätta förväntningarna rätt på det här vinet. Tänker man sig en blekrosa provencerosé à la takbar bör man tänka om. Här bråkar mandel, nypon, tulpaner och mogna jordgubbar med en uppstudsig syra i ett alldeles förträffligt, matvänligt ”rosévin”. Tänk kycklingsallad, thai eller varför inte en råbiff? Plus för producenten som gör riktiga hantverksviner.
Det första vinet av de röda tog Dan med sig och är en ofatad men karaktärsfull, frisk och fruktig favorit ur beställningssortimentet på druvan Mencía. Han har dessutom träffat den genomtrevliga vinmakaren Pedro Manuel Rodriguez och provat många av hans handskördade och ekologiskt odlade viner från den vackra vinregionen Ribeira Sacra i nordvästra Spanien. ”Vilken klockren struktur!” Maria är såld på frukten, syran och de silkiga tanninerna men hade gärna haft mindre av den den påtagliga smaken av hallon. Dan fascineras av den härliga doften, vinets snygga balans mellan friskt syrliga skogshallon och småkärva körsbär. Vinet är allra godast när det serveras svalt i stora kupor som pratvin efter maten men passar även som sällskap till lättare middagar utan feta inslag. Lite som en light-version av en Syrah från norra Rhone!
Sist men inte minst kommer dagens joker. Totalt otestat hälls en flerfaldig rekommenderad Nebbiolo från Pio Cesare upp i glasen. Vi kämpar med att få ner lite luft i glasen för att väcka glöden i det här vinet. Det vi hittar är röd frukt, rosor och torkade örter men alkoholen sticker lite i näsan och är det som gör sig starkast påmind i eftersmaken. Dan prickar rätt på druva, region och år och får en guldstjärna av Maria. ”Ljusröd färg med gul kant i kombination med nagellacksdoft och påtaglig strävhet pekar ofta mot Nebbiolodruvan” säger Dan som inte är en stor Nebbiolo-drickare och fortfarande väntar på sitt första stora “Nebbiolo-moment”. Maria, som är ett större fan av druvan saknar den generösa parfymen som hon tycker så mycket om. ”Nästan att den har lite för stor kostym…”, säger hon med eftertanke.
Provningen är över och vi kan konstatera att vi har två säkra kort som vi båda kan tänka oss att sippa på i sommar, samt något av det mest spännande i roséväg på systembolagets beställningssortiment. Dans skosnören är hela men det är mer än man kan säga om vinstrumpan. Vad katterna tuggar i sig nästa gång får ni veta i Vinstudion del 3! Till dess, skål och #drickmindremenbättre