Vintips från Chianti Classico
Lästid: 2 minuter
Vi har tema Chianti Classico här på Wine Table och med kommer en trio finfina prisvärda viner som finns i de flesta Systembolagsbutiker. Tre familjer, tre årgångar, tre områden och tre olika vinstilar men alla inom Chianti Classico och till ett vansinnigt bra pris - go grab a bottle!
Cecchi Storia di Famiglia Chianti Classico 2022
Körsbärsfruktig, tomatstjälkig och jordigt mineralisk, texturell och välstrukturerad och typisk för både druvan sangiovese och för området Castellina in Chianti. Utsökt till en kryddig Pasta alla Norma eller till andra tomatbaserade pastarätter.
Familjen Cecchi har producerat vin sedan 1893. Idag leds företaget av Andrea och Cesare Cecchi och egendomen omfattar 300 hektar vinodlingar fördelat på fyra vinegendomar, tre i Toscana och en i Umbrien. Vinmakare är Miria Bracali.
Villa Puccini Chianti Classico Riserva 2018
Här en representant för riservavinerna i Chianti Classico. Riserva måste lagras under minst 24 månader, där minimum tre månader måste vara flasklagring. I det här vinet har sangiovese fått en tiondel mjukhet av lokala druvan canaiolo. Trots sitt låga pris är det ett välstrukturerat vin med utvecklad körsbärsfrukt och tydlig fatkaraktär. Gillar du inte distinkt eksmak så välj något av de andra alternativen. Men för dig som älskar det lynnet har du en bargain! Vidare får du toner av kakao och korinter, kanel och örter. Det här vinet gör sig bäst till en lasagne lagad med kärlek, men även till lite kraftigare rätter av nöt och lamm.
Familjen Castellani odlar vin på cirka 1 000 hektar i Maremma, Chianti och Chianti Classico. Villa Puccini är producenten Castellanis hyllning till kompositören Giacomo Puccini som vid förra sekelskiftet komponerade operor som Tosca, Madame Butterfly och Boheme. Puccini bodde i Villa Toscana inte långt från Castellanis ägor.
Istine Chianti Classico 2021
Sangiovese som jäst på ståltank och i betong får ett otroligt rent uttryck. Lagringen har ett år på slavonska ekfat samt på betongtank för mikrooxideringen och strukturens skull. Druvorna kommer från vingårdarna Istine och Casanova dell'Aia i Radda samt Cavarchione i Gaiole. Odlingarna ligger cirka 500 meter över havet. Här får du just ett rent uttryck, körsbärsfruktigt, syrligt och fräscht. Strama tanniner och pigg syra. Det är passar bäst till en rustik ribollita eller lammragu med fänkålssalsiccia.
Familjeföretaget Istine grundades 1959 av Bruno Fronti och drivs idag av Angela Fonti, vinmakare och oenolog. Vingårdarna omfattar 20 hektar belägna i kommunerna Radda och Gaiole i Chianti. Fram till 2009 sålde man sina druvor till andra producenter men idag buteljerar man vin under egen etikett. Sedan 2016 är man certifierade för ekologisk odling.
Fler dryckestips i Systembolagets fasta sortiment hittar du under vinjetten Grab a Bottle.