Vintips – Vin till ostron
Lästid: 1 minut
Efter fet och överdådig påskmat längtar man efter något friskt och krispigt. Här tipsar jag om tre prisvärda vita viner och jag längtar efter naturella ostron nu innan R-månaderna tar sommarledigt.
Gérard Bertrand Picpoul de Pinet 2022
- art nr 79175
- 750 ml
- 12.5%
- 119 kr
Pigg nos av grön frukt, päron, äpple och lime där smaken, som domineras av salt mineralitet, även plockar upp toner av vinbär, honungsmelon och färska örter. Eftersmaken har en fin klingande syra som mynnar ut i en solnedgång av solmogen citrusfrukt. Mer om druvan picpoul de pinet hittar du via länken nedan.
Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2022
- art nr 2185
- 750 ml
- 11.5%
- 99 kr
Friskt kanonvin med krusbär, päron och limestinn nos, fylld av ostronskalsliknande mineralitet, havssälta och umamifyllnad i texturen. En riktig praktbargain med fräschör och pigga syror långt in i finishen. Druvan heter melon de bourgogne eller muscadet.
Gadais Père & Fils Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2022
- art nr 2275
- 750 ml
- 12.5%
- 97 kr
Saltmineraliskt och grönfruktigt med en rejäl fräschör, hög syra och läskande sirlighet med avrundande mjuk textur. Eftersmaken bjuder till med ostronskal och söta päron. Sur lie betyder att vinet har vilat på sin jästfällning fram till buteljering för att skapa mer kropp och rondör.
Läs mer om ostron i en intervju med ostronfångaren Lotta Klemming.
Recept på ostron på två olika sätt av Melanders på NK.
Lär dig mer om vitvinsdruvan picpoul de pinet av sommelier Tina Johansson.
Till alla tidigare dryckestips på Grab a Bottle av Pär Strömberg och Andreas Grube.