Vintips – Rött vin till grillen
Lästid: 2 minuter
Nä nu... Aprilvädret får faktiskt ta och ge sig med sin vind, kyla, snö och allmänna tristess. Fram med solen till helgen och fram med grillen så tipsar vi om tre röda viner som passar perfekt till årets första grillning.
Chateau Bonnet Rouge 2021, Frankrike, Bordeaux, Nr 52028, 129 kr
En PET-flaska fylld av cabernet sauvignon och merlot från André Lurtons projekt i Bordeaux. Ungdomligt rödvinig efter förväntan med angenäm balanserad doft och smak av svartvinbär, blåbär, svarta körsbär, plommon och björnbär i en fin kombination med örter, ceder, vanilj, korinter och lätt touch av kakao. Ett lättgillat och välkomnande vin som i sin balans och generösa framtoning ger betydande roll i att det är ett mycket prisvärt vin med ett allmänt generiskt bordelaiskt uttryck. När man lagt pengarna på oxfilén och behöver ett prisvärt pang till.
Ricasoli Brolio Chianti Classico 2021, Italien, Toscana, Nr 2705, 149 kr
Aromatisk av djup körsbärston, gröna örter och jordig rustik mineralitet. Torrt, stramt och mycket elegant, rent och läskande fräscht. Stabilt och balanserat från jordig sanguine-mineralet till vässad syra och balanserat mjuka tanniner i en värmande charmerande omfamnande fruktig finish. Ett stort vin tillett bra pris. Jag gillar att långkoka högrev som sen får marinera ett dygn innan jag bränner av det på grillen. Självklart häller jag Chianti Classico i glaset och Brolio sitter som hand i handsken.
Lungarotti Rubesco 2020, Italien, Umbrien, Nr 2942, 129 kr
Sangiovese och colorino från Umbrien. Mörkt rödbärig och köttfruktig med ekfatstoner, örter, kryddor, ceder, choklad, kakao, vanilj och nutella. Lungarotti grundades i början av 1960-talet av Giorgio Lungarotti. Idag drivs egendomen av Giorgios döttrar Chiara Lungarotti och Teresa Severini. Förutom sangiovese odlar man även den gröna druvsorten trebbiano. Här får ryggbiffen en snabb vändning på vulkanhett grillgaller, serverat med nyslagen bea och hemmapommes.