Vintips – Tre viner till vårens primörer
Lästid: 2 minuter
Äntligen kom värmen under helgen och det riktigt sprakade till i grenarna och i jorden. Vårens första primörer är här och Pär Strömberg tipsar om tre vita viner i olika stil som passar utmärkt, ett av vinerna är dessutom mousserande. Vi får hålla tummarna att kommande helgdagar också bjuder på sol och värme. Skål för våren och skål för primörernas ankomst!
Salasar Crémant de Limoux Brut
- art nr 7595
- 750 ml
- 12%
- 139 kr
Det här mousserande vinet görs med traditionell metod av mestadels chardonnay med mindre delar chenin blanc och pinot blanc. Fylligt och krispigt på en och samma gång med smak och doft av gråpäron, gröna äpplen, grapefrukt och aningen mandel i finishen. Den lilla nötigheten tar jag tillvara på i mitt val av matchning. Mousserande vin är oftast ett bra val när det kommer till aperitif. På våren serverar jag gärna frugans hemmagjorda hummus med späda morötter, stjälkselleri och gurkstavar som tilltugg.
Wiener Gemischter Satz 2022
- art nr 2515
- 750 ml
- 12%
- 149 kr
En österrikisk fieldblend av grüner veltliner, riesling, chardonnay, pinot blanc, pinot gris och gewürtztraminer. Med tanke på att det blir svårare och svårare med endruvsviner i klimatförändringarnas framtid så är det här kanske hoppet? Vilket som så är det ett otroligt friskt vin, lätt spritsigt, syrligt med läskande mineralrik sälta där gröna äpplen, krusbär och lime leder oss i ett fräscht mineraliskt avslut. Perfekt till tonfisksallad Niçoise med årets första färska späda gröna sparris, brytbönor och sockerärtor.
A Christmann Riesling 2022
- art nr 5882
- 750 ml
- 11.5%
- 159 kr
Energisk och klassisk Pfalz-riesling med torr karaktär och fruktig personlighet från far och dotter Christmann. Ekologiskt odlad efter biodynamiska principer. I den här hållbara lättviktsflaskan trivs inte bara de hälsosamma druvorna utan även doft och smak av gröna äpplen, mogen persika, päron och lime i en saltstänkt mineralisk finish.Godast till färsk vit sparris med örtig hollandaisesås toppad med röd tångcaviar.