Dagens Dubbel – Naturligt från Sydafrika
Lästid: 2 minuter
Ett udda men ändå självklart samarbete har lett till sommarens kanske hetaste dubbel. Ett vitt och ett rött vin som båda förförde vår gode recensent, tillika chefredaktör, Pär Strömberg. Vinerna hittar du i beställningssortimentet och kan enkelt beställas till din närmsta vinbutik. Kommande veckor presenterar vi fler dagens dubbel-viner, så häng med och kom ihåg, drick mindre men bättre!
När “enfent terrible” Craig Hawkings började producera sina egna viner i Swartland i slutet av 00-talet, var antalet naturliga vinproducenter i området ytterst få. Genom Testalonga utmärker han sig genom att tänja på gränserna och skapa viner på ett sätt som skiljer sig från de flesta andra i Sydafrika. Precis som jag själv så föredrar Craig viner med hög klunkabilitet och balanserad alkoholhalt, vilket gör att han ofta skördar tre till fyra veckor tidigare än sina kollegor i området. Druvorna odlas ekologiskt och hela processen genomförs utan tillsatser och med extrem precision.
På sin gård, Banditskloof, odlar Craig främst chenin blanc, grenache, carignan, mourvèdre och några mindre plottar med andra druvsorter. Utöver detta hyr han även mindre vinodlingar på olika platser i Swartland.
Swartland har blivit erkänt som en terroir med stor potential, främst på grund av den höga andelen granit i jordmånen. Området sträcker sig från de tätt liggande gårdarna norr om Paarl och Malmesbury, till det bergiga landskapet kring Piketberg och Citrusdal vid den norra gränsen av Swartland, där Banditskloof ligger. I dessa delar är gårdarna mer spridda och vinodlingarna blandas med planteringar av rooibos.
När importören Wine Trade fick erbjudandet att köpa druvor från skörden 2023 från några av Craigs vänner uppe i bergen, kunde de helt enkelt inte tacka nej.
Etiketterna är gjorda av Sigge Kühlhorn och avbildar 1700-tals målningar från en okänd konstnär i Sverige.
Testalonga Chenin Blanc de Maceration 2023
Swartlandsmagi från obesprutad odling med chenin blanc från 42 år gamla rankor odlade på cirka 700 meter över havet. Jäst med skalkontakt utan tillsatser och sen lagrat 9 månader i tank och stora gamla fat. Buteljerat utan filtrering med en mycket liten dos SO2. Gulfärgad med något grumlad ton, örtig citrusdoftande med spritsig syrlig friskt anslag i smaken som gnistrar av citrussyra, exotisk gröngul frukt, carambola och örter. Mineralisk sälta i naturligt finish.
Testalonga Banditskloof Vin Rouge Paysan 2023
Swartlanddynamik från obesprutad odling av cinsault, carignan och mourvedre. Jäst och lagrat på tank och gamla neutrala fat utan tillsatser i nio månader. Buteljerat utan filtrering med en mycket liten dos SO2. Rubinröd lätt molnig med frisk rödbärig nos. Tät frukt av körsbär moreller och vildhallon. Örter och en driven naturlig fräsch ton av jord, mineral och vildvuxna kryddor i ett smakrikt fruktigt avslut.
Nyfiken på andra viner av samma slag, läs Pär Strömbergs Nyprovat!