Vintips till havets goda – It's a Bargain
Lästid: 1 minut
Vintern är här med frost och kyla – en härlig tid för oss som älskar havets goda. Frossa i hummer, kräftor, musslor och ostron – och matcha läckerheterna till riktigt gott vin. Här kommer vintips till skaldjur!
Det finns en gammal regel som säger att skaldjur är som godast under månader med bokstaven “R” i namnet. Det vill säga – från september till april. Under det kalla halvåret är vattnet härligt svalt och skaldjuren mår som bäst. Men vad kräver egentligen havets läckerheter för dryck?
Vin till havets frukter
Räkor, hummer, krabba, ostron och kräftor. Havets delikatesser passar det festliga buffébordet lika väl som en romantisk middag. Skaldjur innehåller både umami och sötma, något som går ihop med friska viner med lite sötma, så som ofatade vita viner eller mousserande viner med hög syra. Ett glas Chablis med inslag av mineral är en välkänd skaldjursvän – och en torr, aromatisk riesling gör sig vansinnigt bra till både räkor och havskräftor.
Två viner till havets läckerheter
Här kommer två vintips från Pär Strömberg, Chefredaktör på Wine Table.
Diebolt-Vallois Blanc de Blancs
Frankrike | Nr 88914 | 395 :- | 12,5 %
Mycket prisvärt på uteslutande chardonnay från Cuis, Chouilly och Épernay. Krispig mineralitet och sälta uppbackat av fräsch fruktighet, grön frukt, äpple, citrus, ananas, med skarp frisk syra, energisk och direkt. Ett underbart skaldjursvin men kanske främst till ostron.
Krugscher Hof Riesling Trocken Kabinett 2020
Tyskland | Nr 72449 | 119 :- | 12,5 %
Ekologisk torr Kabinett med aromatisk doft av fina rieslingfrukt. Kraftfull smak av äpple, päron, persika och honung med tydlig mineralitet och avslutande sälta med hint av cirtuszest. Fyllig struktur, hög syra och klingande fruktig längd. Passar utmärkt till hummer.