Vintips – tre fynd från Australien att beställa
Lästid: 4 minuter
Australien är ett vinland där utvecklingen går framåt i en rasande takt, och kvaliteten går från klarhet till klarhet. Är du nyfiken på att verkligen hitta kalasbra viner är beställningssortimentet din guldgruva. Här tipsar Andreas Grube om tre viner väl värda att lägga vantarna på.
Australien är ett vinland med många ansikten, och ett land där också mycket har hänt under åren. Landets moderna vinhistoria tar sin början på 1950-talet, då många producenter började gå från att producera starkvin till stilla bordsviner. Klimatet är gynnsamt för vinodling, med många soltimmar men också tillräcklig nederbörd, och under en tid var landet kanske mest känt för kraftiga viner och bulk.
Idag är Australien ett land där man istället för kvantitet satsar på kvalitet, ofta med en blandning av ny teknik och gammal klassisk europeisk vinmakningsfilosofi.
Klimat och jordmån varierar kraftigt beroende på var i detta enorma land man befinner sig. Shiraz (som numera ofta kallas för syrah enligt europeisk modell) är hur som helst landets mest odlade druva. Cabernet sauvignon är den näst mest odlade blå druvan, följt av grenache. Samtidigt har många producenter börjat experimentera med druvor som nebbiolo, tempranillo och gamay.
På den vita sidan är chardonnay alltjämt störst, men även riesling och semillon har en särskild ställning i Australien.
Här i Sverige har vi länge närt en kärlek till Australien och dess smakrika viner. Kul att se är också att också den mer moderna stilen får plats i utbudet, och särskilt då i beställningssortimentet.
Här nedan får du tips på tre fynd från Australien, och du hittar dem alla i Systembolagets beställningssortiment.
Jim Barry Watervale Riesling 2022
-
- art nr 76761
- 750 ml
- 12%
- 195 kr
Jim Barry är en riktig kultproducent som håller till i Claire Valley. Här har familjegendomen producerat vin sedan 1960-talet, och idag är man inne på tredje generationen. Den här rieslingen visar med all önskvärd tydlighet vilken hög kvalitet man håller. Stilen här för tankarna mot Tyskland i sin rena fräschör, skjutsen i syran och den tydliga mineraliteten i avslutet. I doft och smak hittar du också lime, päron och grapefrukt. Underbart gott att korka upp till en första vårkväll på balkongen, eller till en näve färska räkor. Också lysande gott till ost – eller till fiskpinnar och remouladsås en helt vanlig måndag!
Penfolds Father Grand Tawny 10 Years
-
- art nr 8420
- 750 ml
- 18%
- 319 kr
Starkvin? Från Australien!? Javisst, Australien är faktiskt riktigt vassa på den här stilen av vin (även om man såklart inte får kalla det för portvin)! Här har vi ännu en av de riktigt ikoniska firmorna i Australien: Penfolds. Själva vinet är gjort på en blend av grenache, shiraz, mataro och cabernet sauvignon som sedan fått ligga på ekfat av mindre storlek. Jag är själv ett riktigt fan av just tawny, och här får man allt det där goda som stilen är känd för. Här finns knäck, russin, torkade fikon, choklad, rostade hasselnötter och lite vanilj. Rik, djup och alldeles, alldeles ljuvlig. Den här njuter du bäst i små klunkar på egen hand – satsa på ett vanligt vinglas och inte ett lite likörglas – eller till salta ostar.
Airlie Bank Pinot Noir 2023
-
- art nr 79810
- 750 ml
- 12.1%
- 209 kr
Det här är ett riktigt drömvin för alla som gillar pinot noir i silkig, finessrik och lättsam stil. Vinet produceras av firman Punt Road Wines, som ju också har en goding i det fasta sortimentet, men Airlie Bank-serien görs för att tydligare visa upp skillnader i jordmån och vinmakning. Just det här vinet kommer från 16 år gamla rankor i Yarra Valley, med en jordmån av sandig lerjord. Doft och smak bjuder på färska röda bär, lite timjan och en gnutta sötlakrits. Piggt, fräsct och klunkvänligt i läcker och silkig stil. Ett vin man gärna vill dricka svalt i stora kupor, kanske till ackompanjemang av en råbiff på kalv.