Vintips – triss i pangig pinot noir
Lästid: 1 minut
Pinot noir ger viner med både kryddighet och charmig frukt. Den hyfsat lätta stilen gör vinerna också till perfekta partners till såväl sensommarens grillkvällar som till fullmatade kantarellsmörgåsar – eller bara att dricka på egen hand. Här väljer Andreas Grube ut tre bra pavor.
Mezzacorona Pinot Nero 2022
- art nr 5411
- 750 ml
- 13%
- 99 kr
Otroligt prisvärd pinot från Trentino-Alto-Adige i de nordöstra delarna av Italien. Rejält bärig och mjuk i stilen med smaker av jordgubbar, hallon, blåbär och färska örter. Bra driv i syran och med en lätt ton av kanel i eftersmaken. Väldigt mycket vin för pengen, och ett vin som sitter bra till både pasta, pizza och kycklingrätter.
The Butcher Pinot Noir 2022
- art nr 70521
- 750 ml
- 13%
- 169 kr
Österrike är ett vinland som man kanske mest förknippar med krispiga vita viner, men som faktiskt gör en hel del riktigt bra pinot noir. Här har vi ett vin från Burgenland och i glaset hittar du både mosade jordgubbar, körsbär, ljus choklad, lätt pepprig krydda och gott om örter. I eftersmaken växer också en aning blommighet ut. Kalasgott till färsbiffar med fetaost och rostad potatis.
Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge 2022
- art nr 5283
- 750 ml
- 13%
- 239 kr
Ett ganska rejält hopp upp i pris, men även smakmässigt hoppar vi upp ett par pinnhål, med mer komplexitet och djup. Topproducenten Louis Jadot ligger bakom den här instegs-bourgognen som bjuder på färska hallon, kanelstänk, mogna körsbär och en välbalanserad fatkrydda. Ett elegant och finessrikt vin som är gott nu men också går att spara några år.