Vin i naturen
Lästid: 2 minuter
Andra halvlek i svampskogen – Alexander Jansson ger sig ut i svampskogen för att toppa hösten med mästerlig savagnin och en ljuvlig svamptoast.
Vi sitter vid eldstaden i svampskogens utkant och över oss är trädkronorna tyngda av ett avtagande oktoberregn. En eld har tänts för att värma upp våra samlarfingrar och vi gör oss redo för svampplockning. Det har varit en tuff säsong för oss i Mälardalen men nu är det dags för höstens andra halvlek, trattkantarellerna har börjat att titta fram. Upprättelsens svamp!
När fingrarna har tinat ger vi oss ut bland mossa och sten och efter en knapp timmes sökande har vi lyckats samla ihop en respektabel mängd gulbruna skatter. Metodiskt men kvickt rensar och täcker vi vår medtagna jägarpanna med fynden för att sedan placera den över elden där vi låter allt svettas torrt. Sedan på med en stor puck smör och ett par brödskivor. Inget salt, ingen peppar och ingen persilja… Enbart aromer av skog, mineralitet, smör och en liten touch av eldstadens rök.
Den här lilla munsbiten fungerar som en nyckel till det lås som vi har tagit med oss, ett lås i form av vit upptoppad (inte oxiderad) jura gjort på druvan savagnin, från mästaren Marquis d’Angerville. Kantarelltoasten vrider om låset obehindrat och genom vinets sälta, fetma och syra öppnas allt obehindrat upp. Elementen flyter ihop helt perfekt!
Vi sitter där med lätt snurriga huvuden, inte pg a alkholen utan av skogens syre och höstens magi! Läxan från den här resan; den bästa svamptoasten äts i skogen och helst med upptoppad savagnin från Jura. Och sist men inte minst, håll igång elden.
Läs mer av Alexander:
Fjäderlätt vin från ett magiskt år på Etna