Vintips – vita viner till kräftor
Lästid: 2 minuter
Varje vecka väljer vi tre drycker, högst personliga val som passar de olika teman vi presenterar här på Wine Table. Det är kräfttider, så varför inte välja tre vita viner som passar perfekt till den sötsalta dillbadande röda delikatessen.
Grab a bottle är segmentet där jag och Andreas Grube väljer fritt ur det fasta sortimentet på Systembolaget. Det är en guide för dig på språng eller för den som inte har börjat nosa på beställningssortimentet eller tillfälligt sortiment än. Veckans Grab a bottle och vintips är tre vita viner till kräftor:
Pietra Di Pinot Grigio 2023
Även här får man vittring på sälta och mineralitet med en fräschör som lyfter det vitviniga i nosen. Smaken är gröngul med tydliga bittercitrustoner, mineralet och hög sälta. Det är fina tecken på att vinet kommer att passa sältan och örtigheten hos kräftorna. Det söta kräftköttet behöver också en touch av aptitlig bitterhet för att tämjas till perfektum. Jag ser gärna en rad av kräftstjärtar på linje över en kryddostbombad knäckemacka.
Dr L Riesling 2022
Päronfruktigt med inslag av persika och salta mineraler direkt i nosen. Man riktigt känner kvaliteten som ligger i vaggan av detta vin även om det är doktorns instegare. Fyllig och fet med brinnande örtig salt och mineralisk kerosen som bidragande faktor i smakbilden. Vinet är, med sin charmiga fruktsötma, själva sinnebilden för att kräftor kräfva dessa drycker, för vinälskare snarare än öl- och snapsälskare. Charmerande och läskande läckert!
Weinwurm Gemischter Satz 2023
Syrligt grönfruktig nos, smyckad av gul stenfrukt, persika, örter och mineral. Smaken initialt parfymerad och lätt tvålig, men grapefruktbeska och citrustoner lyfter energinivån och syran till skyarna. Just det där lilla parfymiga lirar också så vansinnigt snyggt med dillsmaken hos de små röda. Syran har också en fin kvalitet i att tämja den feta Västerbottenpajen som gärna får ackompanjera signalen från floden.