Vintipset
Lästid: 1 minut
Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!
Nästan varje tisdag lägger jag upp ett tips ur beställningsortimentet (BS) eller sätter ljuset på bortglömda viner från tidigare småpartisläpp. Mitt fokus ligger som vanligt på hantverksmässiga, småskaliga och kvalitativa viner tillverkade i samklang med naturen. Viner som är gjorda av en person med drömmar och visioner och inte i en fabrik. Viner som dricks av producenten själv och hans familj och därför inte (eller endast i nödfall) besprutas. Viner som representerar vinmakaren, en plats och dess jord. Viner med kort innehållsförteckning. Viner som berör.
I början av september i år var jag på en sortimentsprovning som importören Divine höll i på Stadshuskällaren. Av dom många flaskorna jag provade fastnade jag lite extra för denna Grüner Veltliner från österrikaren Bernhard Otts biodynamiska odlingar (bio sedan 2006) i Hengstberg i området Wagram. Krispig, frisk med låg alkohol men med kropp nog att lyfta många lättare måltider. Dricks bäst i små kupor i sval temperatur för att hålla vitpepparkryddigheten i schack. Finns i BS (189 kr, nr 88232) utan kollikrav.