Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grube Guidar – Om whiskey eller whisky

Grube Guidar – Om whiskey eller whisky

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 5 minuter

Följ Wine Tables redaktör Andreas Grube när han delar med sig av sina insikter, upplevelser och rekommendationer för att ge dig de bästa dryckesupplevelserna. Ett sätt för dryckesentusiaster att få vägledning och hitta nya favoriter. Här presenterar han fem frågor och svar om whiskey eller whisky på Systembolaget!

Hur gör man whisky?

Whiskyvärlden vimlar av olika varianter, och både stilarna och råvarorna kan skilja sig rejält från varandra. Men väldigt förenklat handlar det om sprit gjord på någon form av spannmål – till exempel malt, korn, vete, ris eller majs – tillsammans med vatten och jäst. I grunden görs först en vätska som liknar öl, så kallad mäsk, och den destilleras sedan i stora kopparpannor i olika omgångar. Därefter måste spriten lagras på fat, och i Europa är det minst tre år som gäller för att få använda epitetet whisky, även om den i regel lagras betydligt längre än så.

Vad är det för skillnad på whisky, whiskey och bourbon?

Ja, det kan ju vara lite förvirrande det där med stavningen, men det är faktiskt enklare än man tror. En hyfsat enkel grundregel (som givetvis, som alltid, har undantag) är att Skottland, Kanada och Japan stavar whisky, alltså utan ”e”, medan Irland, USA och stora delar av övriga världen stavar whiskey. Det amerikanska begreppet bourbon är i sin tur en whiskey gjord på minst 51 procent majs. Det är en stil av sprit som ofta har en hyfsat söt smakprofil, med gott om vanilj, kokos och knäck i smakprofilen.

Hur skiljer sig skotsk och irländsk whisky åt?

Irland och Skottland ligger ju geografiskt mycket nära, men vad gäller whisky så skiljer sig stilarna åt ganska rejält. Visst, Skottland i sig har ju enorma variationer vad gäller smakprofiler, men här är några grundregler: På de skotska öarna destilleras whiskyn två gånger, och man torkar ofta det mältade kornet genom att elda med torv. Torven är det som ger den karaktäristiska rökigheten som många skotska whiskysorter har. Irländsk whiskey (japp, som sagt med ”e”) destilleras istället tre gånger, och torvrök är mycket sällsynt. Det ger en betydligt mjukare, lättare och blommigare stil än den skotska motsvarigheten.

whisky eller whiskey på systembolaget en mnshand håller upp ett fyllt glas med whisky för blurrad kvinna i bakgrunden
Jodå, whisky är faktiskt riktigt bra som ackompanjemang till mat och snacks, både på egen hand och som smaksättare.

”Single malt” och ”blended” – vad betyder begreppen?

Båda de här begreppen är vanligt förekommande på whiskyflaskor. Det behöver komma ihåg är att ”single malt” enbart görs på korn och spriten måste komma från ett och samma destilleri. Står det istället ”blended malt” är det en blandning av single malt från olika destillerier du har i flaskan. ”Blended” är i sin tur en blandning av malt- och grainwhisky (alltså på whisky på annat sädesslag än korn) från flera olika destillerier. ”Single grain” är whisky på annat sädesslag än korn, men från ett och samma destilleri, medan ”blended grain” är en blandning av grainwhisky från olika destillerier.

Vad passar som tilltugg till whisky?

Jodå, whisky är faktiskt riktigt bra som ackompanjemang till mat och snacks, både på egen hand och som smaksättare. Lite sötare varianter, som till exempel amerikansk bourbon, är otroligt gott till enklare tilltugg som nötter, choklad och torkad frukt. De lite rökigare varianterna kan istället gifta sig magiskt med färska ostron, medan en blommig och hyfsat lätt irländare sitter som en dröm till rökt lax. Glöm inte heller bort osten! Whisky är hur gott som helst till ost; testa till exempel en rökig variant till salt mögelost, eller en lättare whisky till en krämig brie. Magiskt!

 

whiskey eller whisky på Systembolaget, en hand häller upp whisky ur en flaska i ett glas
Ja, det kan ju vara lite förvirrande det där med stavningen, men det är faktiskt enklare än man tror. En hyfsat enkel grundregel (som givetvis, som alltid, har undantag) är att Skottland, Kanada och Japan stavar whisky, alltså utan ”e”, medan Irland, USA och stora delar av övriga världen stavar whiskey.

Andreas personliga whiskey eller whiskytips

En glasflaska med Tullamore Dew, en whisky från Irland

Tullamore Dew

Lysande representant för Irland som whiskeynation, med en typisk lite lättare och blommigare profil. Generöst fruktig och mjuk med gott om vanilj, gula äpplen, päron, marsipan, vaniljkola och citrus. Alltihop snyggt balanserat av välintegrerad och elegant tyglad fatkrydda. Härligt mjuk känsla i munnen och samtidigt generöst smakrik. På det stora hela en suverän ”huswhiskey” som bjuder på väldigt mycket ambitiöst njut för liten peng. It’s a Bargain!

En glasflaska med Highland Park 12 Years, en whisky från Skottland i Storbritannien

Highland Park 12 Years

Den här godingen – också med tolv år på nacken – kommer från de karga Orkneyöarna norr om skotska fastlandet. Här bjuds på klassisk torvrökighet och toner av salt, aningen tjära, rostade nötter och citrusskal. Mustig och kryddig, och på samma gång välbalanserad och elegant, där röken inte tar över för mycket. Perfekt whisky att servera rumstempererad och sippa i små munnar när vintervindarna viner utanför fönstret.

En glasflaska med Buffalo Trace, en whisky från Kentucky i USA

Buffalo Trace

Lysande bra allroundwhiskey som med all önskvärd tydlighet visar var bourbonskåpet ska stå. I både doft och smak bjuds på typiska toner av vaniljkola, rostad kokos, nötter, knäck, apelsin och choklad. Rund, mjuk och fyllig, och också med schyst kryddigt sting från alkoholen. Grymt god rakt upp och ner på egen hand, men sitter också lysande bra i klassiska stiffa cocktails som Old Fashioned och Manhattan.

Systembolaget finns i skrivande stund 1686 whiskey eller whiskysorter varav 168 återfinns i det fasta sortimentet.

 

Vill du få fler exklusiva dryckestips?

Grube Guidar vidare om allt möjligt spännande, här hittar du dem alla.

Dela via:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.