Whisky: Kraftpaket från Indien kan bli höstens kioskvältare
Lästid: 1 minut
Andreas Grube testar en rökig stänkare från Indien som bjuder på generöst med både kryddor och sötmogen frukt och som dök upp i fasta sortimentet den 1 september: Paul John Bold Peated.
Jag är inte den typen av whiskydrickare som automatiskt älskar allt som är rökigt. Snarare tvärtom. Det krävs för min gom ganska mycket för att röken ska kännas balanserad, för att den inte ska ta överhanden och bli en diva i den harmoniska kören av smaker. Röken behöver liksom ackompanjemang av balanserande fruktighet, och gärna också lite honungssötma och kryddiga element som kompletterar och samspelar.
Just den här balansakten tycker jag att single malt-nyheten Paul John Bold Peated (nr 439, 439 kr) lyckas med. Här möts mogen apelsin, kanel, torkad aprikos, vanilj, sötlakrits och ett stänk tjära i rik och öppen stil, och med en eftersmak där lagren av smaker vecklar ut sig i vågor.
På grund av klimatet avdunstar uppemot hela tio procent av vätskan under lagringen – det som kallas för ”angels share” – vilket också ger en koncentrerad och kraftfull smak med något oljig och krämig karaktär.
Paul John har redan gjort avtryck runt om i världen och med den här lanseringen – och med det här priset – skulle det inte förvåna mig om det blir en av höstens whiskysnackisar här hemma i Sverige också.