Wine Tables vintips till Påskbordet
Lästid: 5 minuter
Vi på Wine Tables redaktion vill bjuda på några sköna vintips att plocka direkt från Systembolagshyllan. Viner som dessutom har fin matchningspotential till påskmiddagarna. Vi bjuder också på ett alkoholfritt alternativ, en sherry, en likör och en söt. Glad Påsk!
ALKOHOLFRITT
Björkad Äppelmust Alkoholfri 2022, Sverige, Nr 1924, 29 kr (250 ml, inkl. 1 kr pant)
Torr must med rena äppeldrag, björk, lätt smörkolaton och vitt té. Djup, fyllig och tät med viss strävhet som gör den till ett fantastiskt alkoholfritt allround alternativ som funkar genom hela påskens alla smaker.
MOUSSERANDE VIN
Scheuermann Vin de Soda, Tyskland, Nr 55904, 159 kr
Biodynamiskt odlad müller thurgau, weissburgunder och scheurebe. Naturligt vinbrus med frisk päronsyra, enklast beskrivet som påsk-alkoläskens moder. Ett perfekt brus som välkomstaperitif eller något att smutta på när den feta påskmaten behöver sköljas bort.
Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage 2017, Frankrike, Champagne, Nr 7592, 389 kr
Fruktig champagne från ett av områdets bästa kooperativ. Mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, grapefrukt, vit choklad, päron och mineral. Serveras vid 8-10°C som aperitif, eller till rätter av fisk eller skaldjur.
Charles Heidsieck Brut Réserve, Frankrike, Champagne, Nr 77522, 519 kr
Rikt, elegant och lyxigt. En mycket balanserad och välkomponerad Champagne och en Nobelmiddagsfavorit. Krämig och fyllig med distinkt syra, fulländad komplexitet och magnifik längd. Den fungerar naturligtvis underbart bra även genom hela påskmiddagen.
VITA VINER
Leitz Eins Zwei Dry Riesling 2021, Tyskland, Rheingau, Nr 5822, 104 kr
Prisvärd riesling med mjuk givmild och skön frukt, sirlig syra och exemplarisk mineralitet. Ett fantastiskt allroundvin som passar det mesta på påskbordet men kanske allra bäst till gubbröra av matjessill på ett bättre knäcke.
Roger Champault et Fils Sancerre Les Pierris 2021, Frankrike, Loire, Nr 2259, 199 kr
Sauvignon blanc från de kalkrika lerjordarna i klassiska Sancerre. Frisk och pigg citrusdoft med kalkstenig mineralitet. Frukten har sting av grapefrukt, citruszest och lime med flirt till örtté och örtsalt. Syrligt och svartvinbärsbladigt i ett avslut som är läskande och helt torrt. Ett vin som är det absoluta valet till chevréost så varför inte till påskens sparris med getost, timjan och ägghack.
Boisset Bourgogne Chardonnay Les Ursulines 2019, Frankrike, Bourgogne, Nr 70131, 159 kr
Inbjudande och stiltypisk för sitt ursprung. Fyllig och läskande på en och samma gång. Nötter, gula äpplen, brynt smör och citrusfrukt med touch av kokos i ett otroligt, djup och utmärkt längd. Den här vita bourgognen dricker i alla fall jag till en Janssons Frestelse i påsk.
ROSÉVIN
Mehrlein Pinot Noir Rosé trocken 2021, Tyskland, Rheingau, Nr 6031, 99 kr
Spännande tysk rosé av pinot noir med jordgubb, smultron och vattenmelon i en örtig druvig syrafrizz med mer smak av blodapelsin, rabarber och mineral i torr finstämd elegans. Ställer man en skagencheesecake på bordet har du här en trivsam partner.
Weingut Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt 2021, Österrike, Kamptal, Nr 5600, 125 kr
Enligt oss ett av det bästa rosévinet i fast sortiment. Frisk och pigg skjuts i syran, helt torr, helt ren, frisk bärighet på lokala druvan zweigelt. Servera svalt i stora kupor till en lyxig påsksmörgåstårta med räkor och lax.
Les Lauzeraies Tavel 2021, Frankrike, Rhône, Nr 2724, 139 kr
Den här pavan hör även den till våra favoriter vad gäller rosévin på bolis fasta hylla. Karaktärsfullt, smakrikt och läckert med gott om mogna jordgubbar, körsbär, blodapelsin och med en blommig rondör i doften, också lätta inslag av vanilj. En matig rosé som passar året om men i påsk speciellt till Västerbottenpajen.
RÖTT VIN
Røsenthal The Marker Pinot Noir 2022, Australien, Western Australia, Nr 6407, 149 kr
Örtig nyanserat och lätt framfusig parfymerad inledning med hallon, lakrits och jordgubb. Solmogen varmfruktig, örtig, kryddig och eldig med mogna röda bär, hallon, körsbär, jordgubb, sandiga mjuka tanniner, frisk syra. Vi serverar gärna citron- och timjankyckling i lergryta till det här vinet, helst som comfortfood på påskdagen.
Giacomo Grimaldi Barolo Piccole Vigne 2017, Italien, Piemonte, Nr 53008, 249 kr
En otroligt prisvärd Barolo från de yngre stockarna i familjegården som ligger högst upp i byn. Körsbär, viol och rosor med frisk syra, fyllig frukt och klättrade tanniner. Otroligt prisvärt och gott och en garanterad super-bargain! Till en klassisk svamprisotto med riven parmesan eller den italienska charkbrickan. För påskbordet till fläskfilé på sparrisbädd med gorgonzolasås.
Xavier Vignon Chateauneuf du Pape Organic 2020,Frankrike, Rhône, Nr 6267, 279 kr
Kraftfull och mörkbärig med lätt styltiga inslag av björnbär, plommon och blåbär. Tät och fyllig, friskt syrlig med sammetslena tanniner där en följsam och läcker mogen söt frukt och svart bärighet charmerar. Inslag av ceder, tobak och choklad, örter och svartpeppar i avslutet. Påsklammet får se upp, här har vi en given spelare till ört- och vitlöksstekt lammstek med krossrostade potatisar och rotfrukter.
STARKVIN
Valdespino Fino Inocente Sherry, Spanien, Andalusien, Jerez, Nr 8202, 99 kr
Torr sherry är ofta förbisett men passar otroligt bra till vårt nordiska kök. Med doft av flor, curry och mandel är det här en klassisk Fino med härligt inbjudande toner av vinteräpple och citrus. Våga prova sherry som matvin, det är riktigt härligt och oväntat gott till all sorts sill.
LIKÖR
Limoncello di Capri, Italien, Sorrento, Capri, Nr 768, 219 kr (500 ml, 19,8 g/100 ml)
Våren närmar sig och lockar med en svalkande drink. Fruktigt sött och fullmatat av citron, zest och örter. Drick med is, tonic, färsk basilika eller mynta. Bäst som solitär uppfriskare efter maten eller till din finaste påskdessert i form av citronmarängpaj.
SÖTT VIN
Brännland Iscider 2021, Sverige, Nr 2918, 279 kr (375 ml, 14,7 g/100 ml)
Egentligen mer av ett vin, fast gjort på svenska äpplen istöllet för druvor, än den besläktade cidern. Sötfruktigt isvin från vinteräpplen och norrländsk kyla. Djup, söt och knäckig, hög balanserad uppmjukad syra i ett långt härligt smakrikt efterspel. Till krämiga getostar, mellanlagrade hårdostar och till stekta äpplen med vaniljglass, vad du än väljer till dessert eller påskgodis, här är din vän!
MER PÅSKLÄSNING: