Xavier Vignon – Uppfinnare, galen professor och gränsbrytare
Lästid: 6 minuter
Xavier Vignon, vinmakaren bakom Rhône-domänen med samma namn, började sin karriär som flygande vinmakare. Sedan 2001 gör han viner under eget namn – med unika uttryck och udda metoder som ledstjärnor.
– 2001 föddes min son och det blev startskottet både för min egen label – och ett nytt sätt för mig att tänka vad gäller hållbarhet, säger Xavier.
Att vinmakare världen över kämpar med att parera och hantera den globala uppvärmningen är knappast någon nyhet, och i mitt jobb som vinjournalist har jag stött på alla möjliga taktiker och satsningar. Men få jag träffat har tag sig an frågan med en sådan kombination av dedikation, vetenskap och experimentlusta som just Xavier Vignon.
– Jag har jobbat som vinmakare i över tjugofem år och under de åren har jag sett den globala uppvärmningen skjuta i höjden. Uppvärmningen gör druvorna lättare att arbeta med – men svårare att göra något bra med, och den stora utmaningen idag är såklart hur man ska behålla fräschör i vinerna, säger han och fortsätter:
– När jag började min bana gjorde vi allt för att undvika reduktion, idag är istället oxidation den stora skräcken.
Ingen copycat
Ända sedan starten med den egna domänen 2001 har Xavier Vignon strävat efter att göra saker annorlunda, och han skäms inte för att han ibland anses vara något av en galen professor. För i sökandet efter annorlunda har det vassaste vapnet varit – uppfinningsrikedomen. Han säger också att han som vinmakare ser sig själv lite som en orkesterdirigent där han försöker få vetenskap, erfarenhet och utbyte av kunskap att lira harmoniskt tillsammans för att skapa viner som står ut.
– Jag hatar att kopiera och jag hatar att upprepa mig själv, jag vill alltid vidare. Jag gillar också att bryta regler och det har jag alltid gjort, säger han.
Kanske är det också därför han producerar närmare 30 olika labels i dagsläget, där inte minst serien som han kallar Arcane står ut lite extra.
Arcane – namnet kommer från tarotkortlekens mystiska värld – handlar om viner som bara görs en enda gång, och där varje vin ska uttrycka en druva, en årgång eller en terroir. Här får Xavier också fullt utlopp för sin experimentlusta, bland annat genom att lagra vissa viner i så kallade Wine Globes, en form av glasbehållare.
– Glas är det enda material som inte påverkar vinet över huvud taget och målet är att vi så småningom ska använda glas från start till mål, till och med när vi skördar och försluter vinet. Vi håller också på och arbetar med ett nytt vineri med fokus på glastankar och gravitation. Det ska också bli den första vinkällaren helt utan plast.
Unika buteljeringar och udda metoder
Arcane-serien är intressant inte bara utifrån att det handlar om unika buteljeringar utan också för att man ger sig i kast med lite udda metoder. När vi ses under en provning i Stockholm får jag till exempel prova Arcane L’Etoile, med Beaumes de Venise som ursprung, som är en så kallad multi-vintage, en blend på årgångarna -15, -16 och -17.
– I Champagne har man ju blandat årgångar sedan urminnes tider och varför skulle man inte kunna göra det på andra håll i världen? Det är ett bra sätt att hantera de extrema väderlekar som vi utsätts för så ofta nuförtiden, säger Xavier.
Och ja, nog är det ett välkomponerat och uttrycksfullt vin med gott om både fokus och finess, stadig ryggrad och silkighet i detaljerna. En annan sak som Xavier Vignon också arbetar med är att göra stilla blanc de noirs-viner; vita viner på blå druvor, något som man också sysslar mycket med i Champagne.
– Många vinmakare och producenter söker sig i dag uppåt, både vad gäller altitud och latitud, men här nere i södra Rhône har vi inte så stora möjligheter att expandera, och klimatet är rejält varmt. Utmaningen är att behålla syran i vinerna och samtidigt få mognad i frukten när man ska göra rödviner och därför har jag experimenterat en del med just blanc de noirs på framför allt grenache. Jag tror absolut att det kommer att bli något vi får se mer av i framtiden, och för egen del kommer femton procent av min produktion nästa år att vara vita eller blanc de noirs, säger Xavier.
I ett annat Arcane-vin, Le Fou, har Xavier blandat fem olika årgångar från tio olika växtplatser medan Les Amoreux blandar fyra druvor (grenache, mourvèdre, cinsault och caladoc) från fem ursprung men från samma årgång, 2016.
Kärleken tillhör Rhône
– Rhônedalen är en plats som fascinerar mig och jag älskar att vända och vrida på uttrycken för att försöka presentera något nytt och speciellt. Jag började min bana 1996 och gjorde mina år av Tour de France som vinmakare och konsult runt om i både Frankrike och andra delar av världen, men när jag kom till Rhône första gången blev jag kär.
Xavier Vignon snurrar på sitt glas och drar in dofterna djupt i näsan.
– Min omedelbara känsla när jag kom till Rhône var att det finns massor med kul att göra här, möjligheterna är oändliga.Viner att prova:
Viner att prova:
Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic 2021
I doft och smak hittar du en korg skogsbär matchat med färska örter, svartpeppar och aningen lakrits. Okomplicerat och charmigt i stilen. Sitter bra till mycket i matväg, testa till exempel lammjärpar – eller varför inte en klassisk charkbricka.
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape 2020
Det här vinet visar tydligt vad regionen går för. Här finns stram koncentration och rejält smakdjup med köttiga toner, björnbär, lavendel, sandelträ och lite nymalen svartpeppar. Eftersmaken är välbalanserad, lång och med en lättsam energi.
Arcane La Tempérance Cairanne Organic Xavier Vignon
Ordet Arcane som ofta förekom bland alkemister betyder ungefär hemligt, mystiskt, kunskap som är föga känd eller behärskas av få. Det här vinet finns i begränsad upplaga i beställningssystemet på Systembolaget. Ett kryddigt och smakrikt vin med inslag av björnbär, lagerblad, plommon och svarta oliver, skogshallon och choklad.