Chateau Bonnet Blanc
Elegant och aromatiskt fynd
Chateau Bonnet Blanc, “Intelligent, vibrant easy to drink yet”, så säger vinmakaren Lurton själv detta vin – Och jodå, även om från Bordeaux är mest känt för sina pampiga och eleganta rödviner så görs det också massa bra vitt vin här. Just det här vinet görs på merparten sauvignon blanc, toppat med en skvätt sémillon,
I paletten hittar vi gott om päron, vita vinbär, krusbär och färskpressad citrus. Men också aningen solmogen frukt som drar mot honungsmelon. Det är frisk, det piggt och energiskt, men också välgjort i en okomplicerad och läskande stil. Druvorna kommer från rankor med en snittålder om 20 år som växer på leriga kalkjordarna i appellationen Entre-Deux-Mers. Jäsning sker på rostfria ståltankar och vinet lagras sedan fyra månader sin jästfällning.
”Mycket vin för pengen” – Pär Strömberg
Resultatet är ett elegant och aromatiskt fynd. Dessutom en ljuvlig match till såväl gratinerad getost med valnötter och honung som till en god skaldjursgryta med grädde, vitt vin, saffran, färska räkor och musslor. Sauvignon blanc och sémillon från Bordeaux är en också en av de absolut bästa matchningarna för musslor. Här kan du experimentera på allsköns vis, från moules marinière till moules a la bordelaise. Chateau Bonnet Blanc kommer passa perfekt oavsett!
Kolla in Wine Tables läckra recept på Clam chowder
Kolla med när Wine Tables redaktion testar vinet här!
Om Producenten
Château Bonnets historia sträcker sig mer än 500 år tillbaks i tiden. Slottets vingårdar planterades redan på 1500– talet av familjen Reynier. Fortsättningen är en framgångssaga och idag ägs egendomen av en av de mest prestigefyllda vindynastierna i Bordeaux. Famille André Lurton drivs idag av Jaques Lurton och egendomarna består av hela 280 hektar i området Grezillac, nära Saint-Emilion.
Druvorna växer här på jordar rika på kalk och lera. Egendomen är planterad med 150 hektar röda och 130 hektar gröna druvor.