Chinon Cuisine de ma Mere
Ett ärligt husvin på 100 procent cabernet franc
Chinon Cuisine de ma Mere är ett ärligt husvin på 100 procent cabernet franc från franska Loiredalen. Smaken är saftig och stram med uppfriskande fruktsyror, lätt rödbärigt och en frisk grönörtighet i avslutet. Odlingen sker traditionellt i ekologiska vingårdar i regionen Chinon, nära floden Vienne. Druvorna skördas för hand och får efter pressning jäsa med enbart naturlig jäst. Därefter lagras vinet på ståltank fram till buteljering då en liten mängd svavel tillsätts.
“Ja, bröderna Grosbois överlevererar verkligen, i vanlig ordning.” – Pär Strömberg
Den fruktiga smaken av svarta vinbär, färska örter, blåbär och lakrits passar perfekt att matcha med vegetarisk mat eller kallskuret ljust kött. Servera gärna lite svalare vid 16-18 grader en rymlig kupa.
Om Producenten
Domaine Grosbois är beläget på ett gods från 1500-talet som ligger mitt bland vingårdarna på sluttningen mellan Chonon och Panzoult i Loiredalen. Familjen Grosbois har ägt egendomen sedan 1700-talet men det var först efter första världskriget som vingårdarna tog fart. Sluttningen har söderläge och omfattar 9 hektar ekologiskt odlad vinmark med 13 olika vingårdar.