Fabien Demois Chinon 2020
Stilren och platstypisk elegans av ekologiskt odlad cabernet franc från Chinon - kalasgott till lammstek och bakade rotfrukter
Fabien Demois Chinon 2020 Ekologisk cabernet franc från Loire med platstypiskt aromatisk fruktig nos, fylld av mörka bär och kvistiga örter. Smaken stilren av mogna körsbär, svartvinbär, blåbär samt färska örter med en avslutande mineralrik jordig touch, grön paprika och lakrits. Aptitretande tanniner och stram struktur i ett värmande avslut. Det här vinet är perfekt till lite svensk husmanskost som isterband med stuvad potatis.
Vinfikationen av vinet utfördes i betongtankar. Gravitation är central i vinifieringsprocessen med lätt extraktion och varsam hantering av druvjuicen och med malolaktisk jäsning. Hela druvor macererade/jäste med skalen i 8–10 dagar vid en temperatur om 22–24°C. Efter betongtankslagringen har vinet vilat i rostfria ståltankar.
Det här vinet är perfekt till lite svensk husmanskost som isterband med stuvad potatis.
Se när Wine Table’s redaktion provar vinet här.
Om Producenten
Fabien Demois är femte generationen vinmakare som brukar egendomen i Chézelet, en by i kommunen Cravant-Les-Côteaux i centrala Loire. Familjen är är ekologiskt certifierade sedan 2013 och är i skrivande stund i sluttampen av sin biodynamiska Demetercertifiering för alla sina gårdar.
De brukar 24 hektar vinodlingar och har även ca 25 hektar ängsmark med gott om får som hjälper till att hålla ordning på ogräset. Ekologisk gödsel samt bearbetning av jorden enligt biodynamiska principer, upprätthåller den hälsa i ekosystemet som är viktig för familjen, vilket även bidrar till en balans och harmoni i naturen. Tradition och historia går här hand i hand med respekt för natur och miljö
De flesta av gårdens vinrankor ligger på mellan 30–40 års ålder men de finns även vinrankor upp emot 60 år gamla. Varje del av vingårdarna vinifieras separat för att behålla sina speciella karaktärer.