La Perlara Recioto di Soave 2017
Ett sött vitt dessertvin med upplevelserik finess och fräschör
Namnet Recioto kommer från recia, öra, den yttre och mer exponerade delen av druvklasen garganega. Här sitter de druvor med högsta sockernivå och de som väljs ut för att sedan lufttorkas på traditionella mattor. Både doft och smak är mycket nyansrika, onekligen sött men mycket fräscht där inslag av saffran och honung i en fatkryddad touch förgylls av marsipan, apelsinskal och sultanrussin. Sockerhalten ligger på 145 gram socker men bärs upp av en frisk syra.
Detta söta vin görs enbart på garganegadruvor där druvorna först har torkats i 5-6 månader. Hälften av druvorna är dessutom botrytiserade, det vill säga angripna av ädelröta. Den söta musten jäser sedan i ekfat, där de också lagras i 10-12 månader före buteljering.
Serveras vid 8-10°C till frukt- och bärdesserter eller till lagrade grönmögel- eller hårdostar.
Om Producenten
Vinproducenten Ca’Rugate gör moderna, matvänliga viner från vulkaniska jordar i Veneto i en torr och elegant stil från enskilda vingårdslägen. Det familjeägda företaget drivs idag i fjärde generationen av familjen Tessari, under ledning av Michele Tessari. Familjens 70 hektar med vingårdar finns utspridda i ett böljande landskap i Soave Classico, Valpolicella och i Lessini Durello. Man gör alla sorters viner som Venetoregionen gjort sig kända för, inklusive Soave och Amarone.
Sedan 2004 finns en uttalad hållbarhetsfilosofi där tonvikten ligger på att jobba så naturligt som möjligt. Alla vingårdarna som tillhör Ca’Rugate är under konvertering till ekologiskt jordbruk och de första vinerna med certifiering når marknaden i år.