Testalonga Vin Rouge Paysan
Testalonga Vin Rouge Paysan
Testalonga Vin Rouge Paysan – Swartlanddynamik från obesprutad odling av cinsault, carignan och mourvedre. Jäst och lagrat på tank och gamla neutrala fat utan tillsatser i nio månader. Buteljerat utan filtrering med en mycket liten dos SO2. Rubinröd lätt molnig med frisk rödbärig nos. Tät frukt av körsbär moreller och vildhallon. Örter och en driven naturlig fräsch ton av jord, mineral och vildvuxna kryddor i ett smakrikt fruktigt avslut. Från Craig Hawkins på Testalonga.
Läs mer här:
Om Producenten
När ”enfent terrible” Craig Hawkings började producera sina egna viner i Swartland i slutet av 00-talet, var antalet naturliga vinproducenter i området ytterst få. Genom Testalonga utmärker han sig genom att tänja på gränserna och skapa viner på ett sätt som skiljer sig från de flesta andra i Sydafrika. Precis som jag själv så föredrar Craig viner med hög klunkabilitet och balanserad alkoholhalt, vilket gör att han ofta skördar tre till fyra veckor tidigare än sina kollegor i området. Druvorna odlas ekologiskt och hela processen genomförs utan tillsatser och med extrem precision.
På sin gård, Banditskloof, odlar Craig främst chenin blanc, grenache, carignan, mourvèdre och några mindre plottar med andra druvsorter. Utöver detta hyr han även mindre vinodlingar på olika platser i Swartland.
Swartland har blivit erkänt som en terroir med stor potential, främst på grund av den höga andelen granit i jordmånen. Området sträcker sig från de tätt liggande gårdarna norr om Paarl och Malmesbury, till det bergiga landskapet kring Piketberg och Citrusdal vid den norra gränsen av Swartland, där Banditskloof ligger. I dessa delar är gårdarna mer spridda och vinodlingarna blandas med planteringar av rooibos.