Viña Bujanda Gran Reserva 2012
Här möts vi av en komplex och vackert utvecklad doft. Smaken är intensivt fyllig med toner av mörka saftiga bär, plommon, tobak, svartpeppar och vanilj.
I samarbete med Arvid Nordquist Vin och Sprithandel
Familia Martínez Bujanda kombinerar hållbar vinodling och familjetradition med de mest moderna teknikerna inom vinproduktion. På mångfacetterade, väl gynnade växtplatser i Rioja Alavesa och Najerilla trivs druvan tempranillo som allra bäst och bjuder lagringsdugliga, stilfulla viner med stor koncentration. Vinet lagras i 24 månader på 4 år gamla ekfat; 50 % franska och 50 % amerikanska. Resultatet är enastående. Här möts vi av en komplex och vackert utvecklad doft. Smaken är intensivt fyllig med toner av mörka saftiga bär, plommon, tobak, svartpeppar och vanilj. Servera till sommarkvällens lagrade hårdostar och till grillad lammstek med salsa verde och rostad potatis.
Om Producenten
Hos Vinã Bujanda odlas endast de två mest representativa druvorna för regionen, tempranillo och viura. Vingårdarna består av 127 hektar fördelat på 28 växtplatser i Rioja Alavesa och Rioja Alta. Rankorna är mellan 20 och 70 år gamla och har en genomsnittsålder på 30 år. Trots närheten mellan de två områdena är de väldigt olika när det gäller jordmån och solexponering. I Rioja Alavesa (och delar av Rioja Alta) går vinrankornas rötter ner i en okrafärgad jordmån, typisk för området, rik på lera och kalk. Dessa är idealiska för odling av just tempranillo och för lagringsdugliga viner. I området Najerilla har jordmånen istället en mer rödaktig färg och jordmånen är rik på lera, järn och mineral vilket är ett perfekt komplement för att ge den balans som traditionella riojas kännetecknas av.
Fler av Viña Bujandas viner har tilldelats höga poäng av bland annat Wine Spectator och Wine Enthusiast för sin extraordinära kvalitet i relation till pris.