Bästa receptet på skagenröra - Klassiskt, enkelt och supergott!
Den är lika enkel att tillaga som den anses lyxig och serveras ofta vid festliga tillfällen. Här är Wine Tables enkla recept på skagenröra.
Toast Skagen är en klassisk svensk förrätt skapad av kocken Tore Wretman. Originalet består av en skiva smörstekt eller rostad bröd toppad med en röra av handskalade räkor, majonnäs, hackad dill, riven pepparrot och en touch av citron. Rätten toppas med löjrom och en dillkvist. Serverar man det på något annat vis kan man enkelt kalla själva toppingen för skagenröra. I vårt recept har vi valt att fylla krustader, men det går också fint att toppa lättsaltade chips.
Namnet ”Skagen” syftar på den danska fiskeorten, även om rätten i sig inte har någon direkt koppling dit. Den är enkel att tillaga men anses lyxig och serveras ofta vid festliga tillfällen.
Ett vitt mousserande vin är en perfekt kompanjonen till en Toast Skagen, vi har valt en Crémant de Bourgogne med druvor från Chablis.
Ingredienser
Skagenröra
- 2 st. ordentliga matskedar Hellmans majonnäs
-
1 st. burk handskalade räkor (cirka 300 gram avrunnen vikt)
-
1/2 kruka färsk dill, finhackat
-
4-6 cm ur tuben på pepparrotsvisp (ungefär hälften om det är riven).
-
Zest från en hel citron
-
Juice från en halv pressad citron
-
Salt och svartpeppar efter tycke, men snåla inte med salt
Topping
- Löjrom, små dillkvistar och gärna en fint skuren citronklyfta
Gör såhär:
Tid: cirka 10 minuter
1 – Häll först av laken från räkorna och pressa sedan ur all vätska ordentligt för att garantera en fast Skagenröra. Hacka därefter räckorna grovt och ställ dem åt sidan.
2 – Rör ihop majonnäs, pepparrot och hackad dill med en slickepott eller slev. Skölj noga av citronen och riv i zesten av hela citronen. Skär sedan citronen på hälften och pressa försiktigt i juicen från den ena halvan så att inga kärnor följer med. Rör ihop och smaka av med salt och peppar.
3- Mixa till sist samman räkorna och majonnäs-blandningen till en kompakt konsistens.
Du har nu en formbar Skagen perfekt för vackra uppläggningar eller för att spritsa i kanapéer. Toppa gärna med en dillkvist, löjrom och en snyggt skuren citronklyfta.